IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избори'15
11:55 | 29 септември 2015
Обновен: 17:18 | 12 април 2024

Най-скъпите избори – настоящите, призна Дончев

Кабинетът нямал желание да харчи, но демокрацията струвала скъпо

По материала работи: Деян Михайлов
Най-скъпите избори – настоящите, призна Дончев

Факт е, че това са най-скъпите избори, които се правят в момента, коментира вицепремиерът Томислав Дончев план-сметката за вота на 25 октомври, която е малко над 50 млн. лева.

Той обаче заяви, че това в никакъв случай не се дължи на желание на правителството да харчи повече пари за избори с цялото осъзнаване, че демокрацията струва скъпо.
"В крайна сметка изборите не са инвестиционен разход. Когато се отделят средства, ние предпочитаме или те пряко да отиват при хората, или от тях да има като резултат нещо построено. Но има няколко причини затова. Първо, това са избори, които са комбинирани или съчетани с референдум. И второ, което е може би по-важно, ние трябва да следваме стриктно изискванията на Изборния кодекс", разясни Дончев пред БНТ.

Той напомни, че Кодексът формира ангажимент за провеждане на избори в много малки населени места, в села или в кметства, в които до момента не са провеждани. "Тежки и сериозни са извикванията за изборните секции в чужбина", разясни още Дончев и допълни, че всичко това увеличава цената.

Вицепремиерът увери, че няма опасност да останем без бюлетини или изборни книжа.

"Не очаквам рискове в тази посока. Разбира се, всеки избор крие някакви предизвикателства – някои от тях случайни, някои от тях нарочни. Имахме опит от преди почти две години с нарочни или организирани предизвикателства. Това, което се надявам, е да се борим само със стихийните или със случайните, а не с тези, които са организирани от човек", коментира той.

По отношение на еврофондовете той съобщи, че от близо 7 милиарда и 900 милиона евро, цялата финансова рамка за стария програмен период, са разплатени около 7 милиарда. До края на годината, тези три месеца, имаме тежката задача да разплатим около 850 милиона, уточни вицепремиерът по еврофондовете.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

 

 

 

Коментари

Новини Варна