Варна 13°
fallback
Морски бизнес
12:35 | 17 октомври 2019
Обновен: 17:40 | 1 май 2024

Леферът „атакува“ Варна от север

Цената му е колкото на калкана

По материала работи: Борис Проданов

След очакваното „обръщане“ на времето, Черно море „нагоре“ от Варна буквално ври от лефер, хвалят се рибари. Т.нар. „августовски мелтем“, който се дължи на ветрове от север и/или североизток, продължи и през септември и чак в последните няколко дни между Балчик и Шабла се появиха лодки, пълни със сафрид и дългоочаквания лефер.

 

От Румъния и по-рано идваха сигнали, че чернокопът е излязъл, както и по-големият му събрат – лефера. Сега се очертава тази благодат да се „спусне“ към Варна с всички произтичащи от това последствия. Добър улов се очаква и през ноември, и дори през декември.

 

Вече писахме, че сафридът се появи дори за въдичари със страшна сила. Дори на Морска гара излязоха зарган, илария и кефал. С появяването на лефер обаче другата риба се изпокрива, защото това е доминиращият хищник. Това обяснява защо уловът намалява, а и отсъствието на паламуд.

 

Рибари обясняват, че леферът се хваща със специални такъми. Куките са дебели, а месината също е специална. За примамка се слагат пера от петел или фазан. Напоследък хит са октоподи от силикон с ламе, които блестят във водата и леферът напада мигновено. Въдичарска хитрост са и т.нар. „воблери“ – разноцветни изкуствени риби.

 

Обикновено чепарето за лефер е с над 30 куки, а оловото – 1 кг. Пуснато в морето се тегли от лодка (с ниска скорост) като се държи в ръка. Трябва търпение до засичане на 1-ви удар. Рибата е пасажна и „организирано“ увисва на куките. Изваждането й става с постепенно „обиране“ на проволката на чепарето.

 

От лодка лефер може да се купи 20 – 25 лв. На борсата обаче върви между 30 – 35 лв. Почти колкото калкана и също такъв деликатес.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Рибари: Морето завря от сафрид

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback