IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Морски бизнес
15:15 | 8 октомври 2021
Обновен: 04:53 | 25 април 2024

Христо Пимпирев е почетен професор на Морското училище във Варна

Полярният изследовател бе отличен за приноса си в изследването на Антарктида

По материала работи: Слав Велев
Христо Пимпирев е почетен професор на Морското училище във Варна

порф. Христо Пимпирев (вляво) и проф. Боян Медникаров/Снимка: ВВМУ

Полярният изследовател Христо Пимпирев беше удостоен със званието „почетен професор” Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“. Доайенът на българската арктическа програма беше отличен за приноса си в изследването на Антарктида, съобщават от ВВМУ-Варна. 

„Достойно е да изведеш страната си на друг континент и да развееш българския флаг на уникално място като Южния полюс. Изключително достойно е да направиш така, че гласът на твоята държава да е сред управляващите гласове на комитет, който се разпорежда с цял един континент и неговите ресурси”, заяви началникът на Военноморското училище проф. Боян Медникаров. Той подчерта уникалната роля на проф. Христо Пимпирев за утвърждаване на българската наука и на България като водеща страна в управлението на Антарктида . 

Христо Пимпирев сподели, че два пъти сумарно е обиколил световния океан, но въпреки това Варна е на сърцето. Той не скри задоволството си от скорошното придобиване на български военен научно-изследователски кораб, с който предстои да бъде осъществена следващата българска експедиция. 

„Винаги ме е боляло, че през последните 30 години България се беше превърнала във вътрешноконтинентална страна, нашият флаг го нямаше в Световния океан, бяхме по-зле и от Чехия, която няма море. Това, което направихме с Военноморското училище, е пробив в бъдещето. С този кораб България вече е на картата на Световния океан”. 

68-годишният Христо Пимпирев е участник в първата и в десетките други след нея експедиции до Антарктида. Той е сред учредителите на Българския антарктически институт, директор на Националния център за полярни изследвани, както и професор по геология в Софийския университет. През 2013 г. става първият българин, развял родното знаме на Южния полюс. Неговото име носят Пимпирев ледник и Пимпирев бряг на остров Ливингстън. 

Коментари

Новини Варна