IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Морски бизнес
11:00 | 16 октомври 2021
Обновен: 14:21 | 25 април 2024

На "Яйлата" мирише на нефт! Промени се и цветът на водата

Заседналият кораб "Вера Су" замърсява района, категорични са от МОСВ

По материала работи: Слав Велев
На "Яйлата" мирише на нефт! Промени се и цветът на водата

Има промяна в цвета на водата край заседналия край Яйлата кораб "Вера Су". В района има опалесценция на повърхността на водата и миризма на нефтопродукти. Опалесценцията представлява разсейване на светлината, причинено от малки частици, пръснати в прозрачната среда, което наподобява отблясък на опал, предаде Радио Варна.

Стойността на азот-амониев е 0.147 мг/л и превишава три пъти измерваните досега стойности на този показател от бреговия пункт, съобщават от екоминистерството.

В петък, след получен сигнал от Гранична полиция за петно до заседналия кораб, от екипа за наблюдение на ведомството е извършена извънредна проверка на място. Взети са две проби от морските води: едната от всекидневен брегови пункт и една непосредствено до носа на кораба. Във взетата проба ясно личи опалесценция на повърхността.

В района се усеща силна миризма на нефтопродукти.

Стойността на азот-амониев е 0.147 мг/л и превишава три пъти измерваните досега стойности на този показател от бреговия пункт.

За резултатите са уведомени Изпълнителната агенция „Морска администрация“ и Областния координационен щаб.

Коментари

Новини Варна