IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Морски бизнес
15:15 | 26 март 2022
Обновен: 02:49 | 26 април 2024

Турция затвори Босфора заради мина (ВИДЕО)

Обектът е видян от рибари в района на Сариер-Туркели

По материала работи: Слав Велев
Турция затвори Босфора заради мина (ВИДЕО)

Турските власти затвориха Босфора за двупосочно преминаване на кораби след откриването на обект, който прилича на мина. Забраната ще остане в сила до следващо нареждане. За това пише РИА Новости, позовавайки се на телевизионния канал TRT Haber.

„Босфорът е затворен за корабоплаване до специално нареждане“, каза водещият на телевизионния канал.

Агенцията по-рано съобщи, цитирайки турския вестник Star, че рибари са забелязали непонятен обект на входа на Босфора.

„На входа на протока /Босфора/ се наблюдава движение на чуждо тяло. Командването на бреговата охрана е предприело действия срещу обект, който е видян от рибари в района на Сариер-Туркели и прилича на мина“, пише вестникът.

Отбелязва се, че ФСБ на Русия предупреди за възможните последици от минирането от украинските военни подходи към пристанищата Южни, Черноморск, Одеса и Очаков.

От ведомството казаха, че силните бури могат да откъснат мини остарели образци, след което течението най-вероятно ще ги отнесе до Босфора и по-нататък към Средиземно море.

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар потвърди в събота, че обектът, открит в Босфора, е стара мина.

"Проучването установи, че това е мина от стар стил, обезвредена е от нашия екип за подводна отбрана. Преговорите с властите на Русия и Украйна по този въпрос продължават", каза той по телевизия канал TRT.

Припомняме, че обект, наподобяващ мина, бе открит от рибари в Босфора по-рано днес.

На 19 март руската страна съобщи, че мините, инсталирани от украинските ВМС на подходи към пристанища в Черно море, могат да се понесени от теченията към Босфора и Средиземно море поради скъсване на котвите им.

Коментари

Новини Варна