Варна 16°
fallback
Морски бизнес
15:15 | 18 април 2022
Обновен: 17:00 | 29 април 2024

Моряците от „Царевна” се прибраха (ВИДЕО)

Имаше тежки обстрели и бомбардировки, по кораба има щети, споделиха вторият пом.-капитан

По материала работи: Слав Велев

Снимка и ВИДЕО: БНТ

Eвакуираните моряци от кораба „Царевна” се завърнаха в България. Те пристигнаха на летището във Варна с правителствения самолет, като бяха посрещнати от премиера Кирил Петков и външния министър Теодора Генчовска, предаде "Дарик".

„Бяхме в ежедневна комуникация с капитана на кораба. Имахме директен контакт с руската и с украинската страна, бяхме готови, независимо кой ще получи превес. Държахме всички опции отворени, за да бъде гарантирани животът и здравето на нашите моряци”, заяви Кирил Петков. Той добави, че на два пъти е имало подготовка да бъдат евакуирани моряците, но капитанът е преценил, че е опасно те да слязат от кораба. 

Операцията по евакуацията е изцяло организирана операция от правителството на България, каза Теодора Генчовска. По думите й в Мариупол не е имало хора на военното разузнаване, а страната ни не е била в комуникация с Донецката народна република. 

„Излязохме от кораба, а после ни ескортираха войници, предполагам, че бяха от ДНР. Много добре се държаха с нас, ескортираха ни, пазиха ни, имаха много човешко отношение. Благодаря на Господ, на Св. Богородица и на светците, защото, ако не бяха те, нямаше да има кого да евакуират. Имаше тежки обстрели и бомбардировки. По кораба има щети”, заяви вторият пом.-капитан Веселин Славчев. 

За следи от шрапнели и осколки по „Царевна” призна и корабособственикът Даниел Стефанов. Според него плавателният съд може да направи безопасен преход до България, когато това е възможно. 

„Тези, които останаха на кораба, могат да бъдат евакуирани, когато пожелаят. Гордея се с капитана”, допълни Стефанов. 

Премиерът Кирил Петков каза още, че усилията на правителството вече ще бъдат фокусирани върху кораба „Рожен”, който е блокиран пристанището в Черноморск. Моряците имали хранителни запаси за три месеца. 

Автор на статията:
Слав Велев
варна видео моряци пристигане Крил Петков Теодора Генчовска ДНР Царевна morqci Веселин Славчев
0 коментара
fallback
fallback