IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Морски бизнес
09:20 | 21 август 2022
Обновен: 18:52 | 18 април 2024

Ловят "циганки" вече и по буните във Варна

Небивало нашествие на паламуд подлуди рибарите по морето

По материала работи: Слав Велев
Ловят "циганки" вече и по буните във Варна

Снимка: Черно море/АРХИВ

"Циганки” се ловят вече в заливчетата на буните край Варна. Такова чудо не е било. Още повече че рибите вече приближават 500 грама и размерите на истинските паламуди, пише Цанко Цветанов в рубриката "За риба с Цанков" в '24 часа".

За последно изобилие от паламуд имаше преди 4 години, но само от Царево до Ахтопол. Тогава рибите наедряха бързо от 250 до 800 грама. Сега ги има по цялото Черноморие.

Циганките дори нахлуха до самия бряг и се хващаха на чепарета 7-и номер на буната на Златни пясъци. Явиха се и на Морска гара, и на вълнолома във Варна, когато бяха по-дребни.

Паламудът е легендарна риба, която така и не се поддава на никакво изучаване. Д-р Виолин Райков от Института по океанология сподели, че преди 15 години турците, обезпокоени от изчезването на паламуда, са направили опит да проследят миграцията му. Резултатът обаче бе никакъв. Писателят и рибар Георги Долапчиев от Ахтопол имаше своя теория. Според нея паламудите се отправят през пролетта към Кавказ, за да могат малките им да се изхранват от стичащия се по реките планктон. Тази година обаче люпилото бе край родните брегове, щом първо се появиха дребните циганки.

“Морето ври от паламуд. Пасажите се появиха още в началото на септември, но никой не вярваше, че рибата ще е толкова много. Радваме се като деца”, разказваха през 2018 г. рибари от Бургас.

Столицата на паламуда си остава Ахтопол. Там още през юни бяха уловени риби майки по 6 килограма, свидетелства собственикът на талян Георги Гочков. Есенните нощи в градчето са изпълнени с романтиката на преследването на пасажите. Те светят през нощта и с ракети са насочвани към големите мрежи, фустанелите. Цяла нощ до края на ноември корабчетата пърпорят и носят рибата на моста, където понякога се струпва пирамида от паламуди.

Ако има луна, лодките отиват навътре в морето, хвърлят мрежите и чакат паламуда. Понякога мрежите се пълнят с по 2 тона риба и тогава се закачат за лодките, за да бъдат извадени на брега. Това са най-опасните моменти, в които рибарите могат да се удавят от алчност.

Всеки трябва да прочете романа “Фустанела” ва големия варненски писател Атанас Липчев, за да усети живота на море и смъртните опасности. И екзистенциализма на рибарското битие.

При това изобилие тази година нищо чудно цената на паламуда да падне до цената на кило домати. Защото рибата трябва да се продава бързо.

Вече се появиха и първите чернокопчета по 10 сантиметра. Те са смърт за мятащите на морски червей за зарган, защото прегризват с лекота куката. Неслучайно им викат бръснарски ножчета. Тези твари обаче до края на септември ще станат по 200 грама, защото гризат всичко живо по пътя си. От скаридите до няколко пъти по-големите от тях риби.

Появиха се и първите заргани. Те могат да бъдат хванати на бомбарда рано на разсъмване на морски червей. Привечер също би трябвало да са активни, но заради чернокопите и паламудите са принудени рано да бягат навътре в морето, защото нощта е времето на върховните хищници.

Шаранчета по 400 грама лудеят в яз. “Порой”

Шарани на границата на допустимите за улов размери полудяха в язовир “Порой”. Водоемът е легендарно място за улов на тази риба. В него има шарани над 5 кг, но те изобщо не пипат стръвта.

Малките риби са на 30-40 метра от брега. Те веднага реагират на пружините със захранка и на царевицата. Не пипат обаче обикновения естествен кукуруз. За тях лакомството е сладката царевица от консерва. Не прощават и на наниза от бели червеи. Някои атакуват и гроздовете от торни червеи. Успешни са и опитите с плувка на два метра дълбочина.

Активността на шараните просто елиминира всякакви таранки и костурчета, които иначе са на мода в този язовир.

Шараните, които излизат в язовир “Мандра”, обаче са по 4 килограма.

Коментари

Новини Варна