IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
13:15 | 16 ноември 2022
Обновен: 22:58 | 25 април 2024

Корабът "Царевна" пристигна във Варна (ВИДЕО)

Вижте разказа на капитана

По материала работи: Слав Велев
Корабът "Царевна" пристигна във Варна (ВИДЕО)

Кадър и ВИДЕО: Фейсбук/БНТ

Корабът "Царевна", който повече от 8 месеца беше блокиран на пристанище Мариупол, акостира във Варна (вижте кадри във видеото).

Капитанът на кораба Павел Павлов разказа, че по време на обстрелите е имало експлозии на 20 метра от плавателния съд. Екипажът му не е имал проблеми нито с украинските, нито с руските власти извън това, че корабът не е имало как да напусне пристанището, предаде БНТ.

"Месец и половина постоянно престрелки имаше до пристанището. Кога по-интензивни, кога по-слаби, къде по-близки, къде по-далечни. Имаше пробойни, които не се отразяват на кораба като плавателно средство. Криехме се в машинното отделение, за да попаднем под нивото на ракетите. Часове дълги изкарвахме там", разказа капитан Павлов.

През април 14 души от екипажа бяха евакуирани. На борда на "Царевна" остана капитанът Павел Павлов, двама български и двама украински моряци. По-късно екипажът беше попълнен с още украински моряци.

Корабът отплава от Мариупол на 10 ноември, но пристига във Варна едва днес, тъй като 4 дни изчакваше да мине Керченския проток.

След завръщането му у нас плавателният съд ще бъде ремонтиран, след което ще продължи да плава, но в други, по-мирни райони, заявиха от компанията-собственик на "Царевна". Украинските моряци, които имат желание, ще продължат да работят на борда му.

От компанията-собственик на кораба изтъкнаха, че благополучната развръзка е резултат на дипломатическите усилия на българските власти.

Вижте какво разказа капитана на кораба Павел Павлов:

Коментари

Новини Варна