IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Морски бизнес
08:59 | 19 септември 2016
Обновен: 14:53 | 5 май 2024

В Морското училище тръгва нова концепция за тренинга на корабоводители

Съчетават се възможностите на виртуалния симулатор в центъра с тези на физическите корабни модели. Световното корабостроене върви към появата на първите безпилотни кораби, твърди проф. д-р кап. I ранг Калин Калинов от ВВМУ ”Никола Й. Вапцаров”

По материала работи: Пламен Янков
проф. д-р кап. I ранг Калин Калинов

Нов модел, който да съчетава тренинга във виртуална среда с управлението на реален корабен модел, залагат да се развие като направление на симулатора (тренажора) за практическо обучение на корабоводителите в Морското училище. Това заяви за в. „Черно море” проф. д-р кап. I ранг Калин Калинов, зам.-началник по учебната и научно-изследователската работа във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”. Картината на симулатора ще се получава от истински малък модел на кораб, поставен в басейн с моделирана брегова черта и при различни вълнения. Тя ще отива в центъра, където виртуалният симулатор ще кара кораба. Тоест, дистанционно ще управлява този плавателен съд. Така ще въведем чисто нова логика в тренинга, обясни проф. Калинов. По неговите думи ще съчетаят възможностите на виртуалния симулатор в центъра с тези на физическите корабни модели. 

 

 

НОВАТА КОНЦЕПЦИЯ ЩЕ СЪЧЕТАВА тренинга във виртуална среда с управлението на реален корабен модел.

 

Това ще бъде определено крачка напред, защото все повече с темповете на развитие на световното корабостроене се повдига въпросът далеч ли е в бъдещето появата на безпилотни кораби, които ще се управляват от брега, подчерта проф. Калинов.  Според него напълно реална е появата на този вид плавателни съдове. И сега повечето механизми на кораба вече са практически дистанционно управляеми. С тази разлика, че това става от пост на управление, разположен на кораба. Но той в скоро време спокойно ще може да бъде изнесен на брега. Факт е, че все повече от дейностите, които преди се вършеха от капитана на кораба, сега са на брега. С други думи, вече не звучи толкова нереална появата на безпилотния кораб. Това поставя нови предизвикателства пред Морското училище и специалистите ни вече работят в тази насока с развитието на нов център за перспективни изследвания, моделиране и симулации, допълни проф. Калинов.

 

Стефан Денков

 

Четете още Уникален мозъчен тръст помага за управление на крайбрежието

Доц. д-р Елица Петрова, вр.и.д. директор на Института по рибни ресурси: Мониторинг е нужен и на запасите от рапани

Коментари

Новини Варна