IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
15:35 | 21 декември 2020
Обновен: 03:45 | 26 април 2024

Въпреки забраната: 667 пристигнаха в България от Острова

Засякоха новия щам на коронавируса и в Блегия

По материала работи: Слав Велев
Въпреки забраната: 667 пристигнаха в България от Острова

Въпреки наложената забрана за полети и влизането на територията на страната на пребивавали във Великобритания заради новия щам на COVID-19 (подробности четете тук и тук), 3 самолета от Острoва кацнаха у нас, като с тях пристигнаха общо 667 пътници, пише "Монитор".

Здравният министър проф. Костадин Ангелов разкри подробности за новия щам на коронавируса по време на извънредна пресконференция на Летище-София. С него беше и вътрешният министър Христо Терзийски. Двамата провериха дали издадената в неделя заповед за забрана на полетите от и за Великобритания и Северна Ирландия се спазва. "За новия щам на коронавируса знаем със сигурност две неща: че се предава по-бързо и се влияе от новата ваксина", каза проф. Ангелов пред журналисти на аеропорта, съобщава "Дарик". "Твърдо сме решени да опазим България от новия щам. Въпреки че има тенденция за покачване броя на излекуваните, аз още веднъж ще кажа: не искам българските граждани да са излекувани, искам да бъдат здрави”, заяви за пореден път здравният министър. След влизането в сила на заповедта, с която се забраняват пътуванията от и за страната, у нас са кацнали три самолета с общо 667 пътници. 659 от тях ще бъдат поставени под 10-дневна карантина, а останалите 8 са решили, че предпочитат да се върнат във Великобритания и затова изчакат удобни полети в граничните зони, стана ясно от думите на вътрешния министър Христо Терзийски. "Целта ни е да опазим границите на държавата и здравето на хората, докато дойде ваксината, за да могат те да придобият имунитет”, каза пред журналисти на летището министър Ангелов, който заедно с министъра на вътрешните работи Христо Терзийски инспектира спазването на заповедта. Изключение за трите полета е направено, тъй като българските граждани вече са били на летищата и е било невъзможно да бъдат „канселирани”, обясни министър Ангелов. Всички, влизащи от Обединеното кралство, ще бъдат поставяни под карантина за 10 дни. Министър Терзийски увери, че „Гранична полиция” ще прави проверки в информационните масиви и ще установява фактите, отнасящи се до пристигащите в България през сухопътната граница.

Последните три самолета от Великобритания кацнаха у нас през нощта на летищата в София, Пловдив и Варна. Въпреки забраната за полети от Острова, която влезе в сила от полунощ, за тези самолети беше направено изключение. Последният самолет от Лондон кацна на Летище-София пет минути преди 3 часа през нощта.

"Изобщо не е добро утрото. - Защо? - Е как защо, прибирам се за Коледа, 10 дена карантина. Простотии, глупости, лъжи, пандемии, мандемии", сподели един от пътниците пред БНТ. "Както видях, моят полет е последният допуснат до летището, което не мисля, че е редно по това време на празниците, но щом има хора, които така са решили, ще спазваме правилата доколкото е възможно", сподели друг от пристигащите.

Отказалите карантина са кацнали с полетите на Летище-София снощи между 20 и 21 часа. Тези пътници бяха и изненадани от промяната на ситуацията: "Това най-малко е неуместно. - Защо? - Значи, когато се качихме, се качихме при съвсем други условия. Много от нас имаме работа, бизнес. Т.е. ние се качихме при условия, че няма карантина тук, взели сме това решени напълно съзнателно. След три часа полет, в който естествено ние няма как да променим нищо, слизаме и ни казват, че ние трябва да сме под карантина и на всичкото отгоре доколкото разбирам, не знам дали съм точен, до 31 януари няма да има полети обратно. Кога трябваше да се връщате? - На 5 януари. - И сега какво ще правите? - Ще стоим вкъщи. - А неочакваната карантина как променя плановете ви? - Ами, доста. Не сме дошли да си стоим вкъщи 10 дена. Ние ще сме тук две седмици така или иначе, така че не е много приятно", коментира един от тях.

 

Проф. Радостина Александрова на свой ред обяви, че новият щам на COVID-19 е идентифициран още през октомври.

 

Междувременно новината за нов, по-мощен коронавирус в Лондон накара обитателите на английската столица панически да я напускат. На гарите се наблюдава стълпотворение, обитателите на града се опитват да си тръгнат, преди да влязат в сила новите по-тежки ограничителни мерки. Британци публикуваха в социалните мрежи видеа, на които се вижда какви огромни опашки са се образували край влаковете.

 

Паническите настроения сред британското общество са предизвикани заради съобщенията, че има нова разновидност на коронавируса, която се разпространява много по-бързо от предшественика си. На кадрите от гарите се вижда, че хората не само не съблюдават социална дистанция, но и пренебрегват носенето на маски.

 

В понеделник сутринта пък британският премиер Борис Джонсън свика спешно заседание на кабинета заради ситуацията с новия щам.

 

Джонсън вече издаде заповед за „оставане у дома“ за Лондон и Югоизточна Англия, за да бъде забавено разпространението на нов щам на коронавируса, който е значително по-заразен.

 

В същото време стана ясно, че Световната здравна организация (СЗО) е разкрила причината за появата на по-опасна мутация на коронавирус от Великобритания и е призовала да не се паникьосваме. Силви Бриан, директор на отдела за пандемии и епидемии на СЗО, е казала това в ефира на BFMTV. Според нейните думи, вероятността вирусът да бъде модифициран се увеличава с увеличаването на предаването. Освен това, тъй като коронавирусът е от животински произход, той постепенно се адаптира към човешкото тяло в хода на мутации, отбелязала е експертката.


"Следователно за всяка идентифицирана мутация е необходимо да се определи какви именно нови характеристики тя придобива, дали се случват големи промени или това е просто нормална еволюция", пояснила е директорката на отдела на СЗО. Понастоящем СЗО не отбелязва въздействието на новата мутация COVID-19 върху смъртността. Организацията също така се съмнява, че новият щам ще окаже влияние върху ефективността на ваксините. Бриан е нарекла мерките, въведени в Обединеното кралство, правилни. Тя е изразила надежда, че ограниченията и мерките ще позволят да се забави разпространението на новата мутация, преди да започнат масовите ваксинации. Независимо от това ситуацията остава несигурна и е възможно страните да трябва да предприемат допълнителни предпазни мерки. По-рано в Холандия, Дания, Австралия и Италия бе открит нов щам на коронавирус - същият, който преди е бил открит във Великобритания. Специалистите напомниха, че новият тип коронавирус се разпространява по-бързо от вече известния, но все още не е възможно да се каже, че е по-опасен. Освен това няма доказателства, че мутацията на вируса реагира по различен начин на ваксината.


На 14 декември министърът на здравеопазването на Великобритания Матю Ханкок обяви, че в страната е идентифициран нов щам на коронавируса, който се разпространява по-бързо от първоначалната форма. Вирусът се разпространява по-лесно от човек на човек и следователно е по-заразен, каза. e той.

 

Междувременно новият мутирал вариант на коронавируса бе открит и в Италия при мъж, пристигнал от Великобритания скоро, съобщиха от Министерството на здравеопазването на страната. Геномът на вируса SARS-CoV-2, открит във Великобритания през последните седмици, беше изолиран от специалисти от военната болница Celio в Рим. „Пациентът и неговият партньор, които са се върнали от Великобритания преди няколко дни с полет, кацнал на летище „Фиумичино” в Рим, са в изолация и заедно с други членове на семейството и хората, с които са били в тесни контакти и спазват всички процедури, установени от Министерството на здравеопазването“, заявиха здравните власти на Италия.

Коментари

Новини Варна