IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Здраве
16:10 | 11 март 2021
Обновен: 20:16 | 27 март 2024

И Дания спря ваксината на AstraZeneca. Тук вече ни убодоха

Има починал българин след ваксинация. Няма проблем с продукта, уверяват здравните власти

По материала работи: Слав Велев
И Дания спря ваксината на AstraZeneca. Тук вече ни убодоха

Дания спира временно използването на ваксината на AstraZeneca, заради потенциално опасни за здравето странични ефекти, съобщава Dnes.bg, цитирайки Business Insider. Малко по-рано същото направи и Австрия, след смъртта на медицински работник.

Здравният министър на страната публикува туит, в който поясни, че все още не е ясно дали образуваните кръвни съсиреци сред ваксинираните пациенти имат връзка с ваксината.

Както е известно, на 8 март Австрия съобщи, че изтегля една партида от ваксината на "AstraZeneca", заради два случая на тежки усложнения, единият от които с летален изход, получени след поставяне на ваксината.

В същото време у нас стана ясно, че част от пратката със съмнителни ваксини на "AstraZeneca" е пристихнала у нас и е била бързо разпределена към пунктовете за вкасинация.

Европейската агенция по лекарствата е направила извънреден задълбочен анализ на партидата ABV5300 на ваксините за "АстраЗенека", за която вчера имаше информация, че се проверява заради смъртен случай в Австрия и която също е доставена в България.

"Няма доказателства за причинно-следствена връзка и не се препоръчва държавите да блокират тази партида, доставена до 17 държави, сред тях и България. Ние сме получили 31 200 дози на 1 декември, като са приложени всички до една", обясни директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов по време на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб днес. Той добави, че засега няма информация за странични ефекти, освен грипоподобни симптоми, температура. Европейската агенция на този етап не препоръчва блокиране и установява дали има причинно-следствена връзка, категоричен е Кирилов.

"В България преди повече от месец, няколко дни след поставяне на ваксина срещу COVID-19, имаме фатален изход, но нямаме доказателства, че причината е във ваксината", обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

"Аз няма да се изправя пред вас и да ви кажа: това се случи и ние, водейки се от паниката и страха, ще вземем такова решение, не, ние ще вземем решение само на база науката и разума. Това, което се разпространява, не ни помага, обезсърчава хората и намалява желанието им да се ваксинират, а няма опасност за здравето на хората", подчерта Ангелов.

Министърът уточни, че ваксината не е била на "Астра Зенека", предвид случай на починал в Австрия, който се проверява и за който също няма данни да е свързан с имунизацията. Вчера Европейската агенция за лекарства беше категорична, че не препоръчва на държавите да блокират тази партида, защото няма доказателства за причинно-следствена връзка. Днес Ангелов също заяви, че няма проблем с качеството на продукта.

"Това, че някоя държава е спряла партидата, символизира загриженост, но не и медицина. Защото няма ясно и точно заключение, че тази партида е причината за тази нежелана лекарствена реакция, свързана с фатален изход", изтъкна той.

 

Коментари

Новини Варна