IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Здраве
15:00 | 14 март 2021
Обновен: 13:48 | 23 април 2024

И Ирландия спира ваксината на AstraZeneca

Норвежки медици в болница с необичайни симптоми след ваксиниране с препарата на Оксфорд

По материала работи: Слав Велев
И Ирландия спира ваксината на AstraZeneca

Ирландските здравни власти препоръчаха ваксината на АстраЗенека (AstraZeneca) срещу коронавируса да бъде спряна като "предпазна мярка", след като в Норвегия бяха съобщени случаи на образуване на кръвни съсиреци без доказана връзка с ваксинацията на този етап, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Комисията, която отговаря за програмата за ваксинация в Ирландия, препоръчва още тази сутрин мярката, която вече е въведена в редица страни, в името на принципа на предпазните действия.

Трима медици в Норвегия с поставена наскоро ваксина на компанията AstraZeneca са лекувани в болница заради кървене, тромби и ниско равнище на тромбоцитите, предаде Ройтерс, като се позова на здравните власти.

"Не знаем дали случаите са свързани с ваксината", каза Сигурд Хортемо от Норвежката агенция по лекарствата на съвместна пресконференция с представители на Норвежкия институт по общественото здраве.

И тримата медици са на възраст под 50 години. Европейският лекарствен регулатор ще разследва тези случаи, предаде БТА.


"(Тримата) имат много необичайни симптоми: кървене, тромбове и ниско равнище на тромбоцитите", каза пред норвежката телевизия Стейнар Мадсен, медицински директор в Норвежката агенция по лекарствата. "Доста са болни. Приемаме това много сериозно", каза Мадсен и добави, че властите са били уведомени за случаите днес.
В отговор AstraZeneca заяви, че не вижда връзка между ваксинацията и здравословните проблеми на тримата норвежки медици.

Анализ на данните от поставените над 17 милиона дози от препарата на компанията не показва повишен риск от белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения (необичайно ниско равнище на тромбоцитите), каза говорителка на фармацевтичната компания. Тя подчерта, че "на практика докладваният брой на този вид (състояния при ваксинирани с AstraZeneca) не е по-голям от броя, който би бил (регистриран) естествено при неваксинираното население".

В четвъртък Норвегия спря поставянето на ваксината на британско-шведската компания, след като преди това същото направи и Дания. После Исландия и други държави предприеха аналогична мярка.
Преди решението на Норвегия и Дания Австрия спря да използва партида с дози от ваксината на AstraZeneca, докато разследва смъртен случай в резултат на нарушаване на кръвосъсирването и заболяване от белодробна емболия.

В четвъртък Европейската агенция по лекарствата обаче каза, че ползите от ваксината надвишават рисковете, и изрази становище, че тя може да продължи да бъде поставяна.

Европа се мъчи да ускори ваксинацията след забавяния в доставките на компаниите Pfizer и AstraZeneca, в момент, когато рязко повишаване на броя на заразените на фона на разпространението на по-заразен вариант на вируса предизвика нови затваряния в страни като Италия и Франция, отбелязва Ройтерс.

Коментари

Новини Варна