IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
11:15 | 30 март 2021
Обновен: 22:30 | 21 април 2024

AstraZenecа смени името на ваксината след лошата слава на продукта

Канада времемно спиря ваксинациите с препарата на Оксфорд при лица под 55 г.

По материала работи: Слав Велев
AstraZenecа смени името на ваксината след лошата слава на продукта

Ваксината срещу Ковид-19 на англо-шведската компания AstraZeneca е преименувана на Vaxzevria на 25 март, според уебсайта на европейската агенция EMA, предаде Bulgaria ON AIR.

Порталът на Шведската агенция за медицински продукти посочва, че това няма да доведе до други промени, но специалистите по ваксинация трябва да са наясно с преименуването, тъй като информацията за продукта, етикетирането и опаковането може да изглеждат различно.

Смяната на името идва на фона на съобщения през март за опасни усложнения при хора, получили ваксината. В Австрия ваксинирано лице бе диагностицирано с множествена тромбоза и почина десет дни след получаване на първата доза. Друг бе хоспитализиран с белодробна емболия. По-късно подобна информация започна да идва от други европейски страни. Някои държави от ЕС решиха да преустановят употребата на лекарството като предпазна мярка.

Експертите на EMA не потвърдиха, че ваксината на AstraZeneca увеличава общия риск от тромбоемболични усложнения. Регулаторът също така докладва за нейната безопасност и ефикасност и отбеляза, че ползите и защитата на обществеността далеч надхвърлят потенциалните рискове, свързани с лекарството. Освен това учените ще продължат да изучават страничните ефекти и действия, а данните за случаите на тромбоза ще бъдат добавени към общата информация за това, предава БГНЕС.

Здравните власти в Канада обявиха в понеделник, че спират да предлагат ваксината срещу Ковид-19 на компанията AstraZeneca на хора под 55 години и искат нов анализ на ползите и рисковете от ваксината по възраст и пол, предаде агенция Reuters.

Стъпката е предприета след съобщения от Европа за редки, но сериозни случаи на кръвни съсиреци, кървене и в някои случаи - смърт след ваксинация, предимно при млади жени. В Канада, където са поставени около 307 000 дози на AstraZeneca, не са регистрирани подобни случаи, отбелязва агенцията.

Националният консултативен съвет по имунизация посочи, че от известните към момента данни, има съществена неяснота за ползите от ваксината на AstraZeneca при лица под 55 години. До момента 40 процента от хората, които са получили кръвни съсиреци, са починали, но този процент може да намалее, когато бъдат индентифицирани и лекувани повече подобни случаи, отбеляза съветът.

По-възрастните хора са изложени на по-голям риск от хоспитализация и смърт от Ковид-19, а усложненията от ваксината в тази възрастова група изглежда са по-редки, затова тя може да бъде предлагана с "информирано съгласие", обяви комитетът.

СВЪРЗАНИ

Опашки от желаещи за AstraZeneca, тече проверка за починал студент от ваксината

Проучване: Най-малко тежки странични ефекти има при AstraZeneca

Много европейски държави временно спряха употребата на ваксината на британско-шведската компания AstraZeneca, докато течеше разследване на инцидентите с кръвни съсиреци по-рано този месец. Канада продължи тогава да използва ваксината, като посочи, че ползите превишават рисковете.

Почти всички държави след това възобновиха употребата на ваксината на AstraZeneca. Франция не се съобрази изцяло с препоръката на европейския лекарствен регулатор и заяви на 19 март, че ще поставя тази ваксина само на лица на 55 години и повече. Франция обоснова решението с доказателства, че кръвните съсиреци засягат по-млади хора.

Канада очаква 1,5 милиона дози от AstraZeneca тази седмица от САЩ, където тази ваксина все още не е разрешена за употреба. Канада е поръчала над 20 милиона дози от AstraZeneca и Серумния институт на Индия.

Канадските регулатори одобриха ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Johnson&Johnson. Канада е поръчала от Пфайзер до 76 милиона дози, а от Модерна - до 44 милиона. Властите се надяват да получат над 36,5 милиона дози до юли, за да могат да ваксинират с поне една доза всички възрастни, които пожелаят, до края на юни, информира Associated Press, цитирана от БТА.

 

Коментари

Новини Варна