IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
14:45 | 4 август 2021
Обновен: 01:27 | 20 април 2024

Код орнажев: Стойности над 1.3 са като бомба, следва взрив

Вече 10 болни от COVID-19 заразяват 13 други, заяви проф. Кантарджиев

По материала работи: Слав Велев
Код орнажев: Стойности над 1.3 са като бомба, следва взрив

Графика: Фейсбук/Николай Витанов

Стойности над 1.3 са като бомба, следва взрив! Това обобщава проф. Николай Витанов, математик към разформирования Национален оперативен щаба за борба с пандемията.

"Обстановката се развива според очакванията. Вълната се надига. Картата на риска съгласно нивата на МЗ все още е зелена. Което, ще рече, че вероятността за налагане на по-строги мерки още през тази седмица, е много малка. През другата седмица обаче, вече се очаква някои области да прескочат в жълтата зона и там е вероятно налагане на по-строги мерки. Но тая седмица все още е по средата си, тъй, че наслаждавайте се на спокойствието, вършете си спокойно ралботата и си почивайте спокойно. Пак да пиша - спазвайте елментарните мерки, каквито са останали и не се задържайте много на места, където има много хора. Няма да имате проблеми.

Обхватът на заразата се увеличава. Днес базовото репродуктивно число е 1.314. Това вече е над 1.3 и трябва да падне под тази критична стойност. Стойности над 1.3 са като бомба с часовников механизъм. Ако върви така 2 седмици, следва гръм. Добре е да спрем тоя часовник и да паднем под 1.3.

Индикаторите за смяна на тренда са под критичните стойности във всички области и за страната като цяло. Индикаторът за страната е 6 пъти под критичната стойност. Това означава, че дифузното разпространение още го няма. Но сме тръгнали натам, ако държим базовото репродуктивно число над 1.3.

Стойностите на индикаторите са повишават, вълната си идва, няма какво да се забуждаваме.

Затова, бъдете внимателни, пазете се. Нашата карта на риска за днес е също показана. Както виждате - там няма още червено, няма и виолетово. С други думи, ако сте в зелена зона, при вас спокойствието е пълно. За жълтите зони - пак има спокойствие, но имайте едно наум и се пазете хладнокръвно. Като се появи червено някъде, ще сигнализирам. До края на седмицата не се очаква такова нещо.

Това е за днес. Утре ще коментирам европейската карта, която ще направим днес вечерта", заключва Витанов.

„Базовото репродуктивното число днес вече е 1,314 и надскочи границата от 1,3. Така вече 10 болни от COVID-19 заразяват други 13 и ситуацията започва да се усложнява“, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Той коментира развитието на епидемията у нас, след като днес броят на новозаразените скочи отново до близо 500 - 462 за отчетените за денонощие случаи.

"Знаете правилото - две седмици над 1,3 и системата изгърмява", припомни проф. Кантарджиев и добави, че контролът на ситуацията вече е изпуснат. Последно над 400 заразени у нас имаше на 26 май, когато бяха отчетени 406 случай. Близо до сегашното число пък бяха случаите на 19 май - 457, а от 18 май, когато новозаразените бяха 677 броят им постепенно започна да спада до миналата седмица, когато отново бяха достигнати стойности от 200 нови болни за ден и продължават да растат.

Коментари

Новини Варна