IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
08:50 | 15 декември 2021
Обновен: 07:37 | 19 април 2024

СЗО: Щамът Омикрон е открит вече в 77 държави

"Африканеца" се разпространява се със скорост, която не сме виждали

По материала работи: Слав Велев
СЗО: Щамът Омикрон е открит вече в 77 държави

Към момента щамът Омикрон на коронавируса е открит в 77 държави, заяви на брифинг в Женева генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

Съобщения за Омикрон постъпиха от 77 страни, отбеляза той.

Вероятно този вариант на коронавируса присъства в по-голямата част от държавите в света, „дори и все още да не е открит“, подчерта Гебрейесус. Омикрон се разпространява със скорост, която досега не сме виждали при никои други варианти, каза той и добави, че щамът досега е бил подценяван по отношение на опасността, която представлява.

Дори Омикрон да предизвиква по-леко заболяване големият брой на случаите на заразяване може да доведе до претоварване на неподготвените системи на здравеопазването, констатира генералният директор на СЗО.

Според него Омикрон не може да бъде спрян само с ваксинация, затова е необходимо да се приложат санитарни мерки, включително носене на маски, дистанция, проветряване на помещения и спазване на лична хигиена.

Гебрейесус обърна внимание и върху продължаващото неравенство в света към достъпа до ваксини. Най-малко 98 държави все още не са постигнали 40% покритие с ваксина срещу коронавирус, а 41 държави все още не са достигнали 10%. Освен това се наблюдава съществено неравенство между отделни групи от населението в една и съща страна.

„Ако успеем да сложим край на неравенството, ще сложим край и на пандемията от COVID-19“, каза генералният директор. „Ако позволим неравенството да продължи, ще продължи и пандемията“, категоричен е той, съоббщава БГНЕС.

В тази връзка СЗО отново разкритикува стратегията на някои държави за поставяне на бустерна доза „на цялото възрастно население“ като отговор на Омикрон. Той подчерта, че засега няма доказателства за ефективността на бустера срещу този вариант на коронавиру. В СЗО смятат, че подсилващите дози биха могли да изиграят важна роля, особено за хората с риск от тежко заболяване. Въпреки това, ако тези ваксини се поставят, когато рискът от заболяване е нисък, животът на хората с висок риск може да бъде застрашен, тъй като те все още чакат първите си дози. „Приоритет във всяка страна и на глобално ниво трябва да бъде защитата на онези, които са най-малко защитени“, обобщи Гебрейесус.

Коментари

И какво от това ( преди 2 години )
Какво ще правим като свърши гръцката азбука
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна