IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
13:00 | 15 декември 2021
Обновен: 14:03 | 22 април 2024

Омикрон превзема Европа през януари! Рекомбинацията с Делта е непредвидима

1/3 от гражданите на ЕС са неваксинирани

По материала работи: Слав Велев
Омикрон превзема Европа през януари! Рекомбинацията с Делта е непредвидима

До средата на януари Омикрон ще бъде основният вариант на коронавируса в Европа. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург.

Тя уточни, че това е становището на учените. По нейните думи ЕС има достатъчно ваксини за всички европейци.

Фон дер Лайен добави, че досега над 300 милиона европейци (66,6 на сто от общия брой на населението в ЕС) са имунизирани срещу Ковид-19 напълно, а 62 милиона вече са получили и подсилваща доза ваксина. 

Тя съобщи, че ЕК започва онлайн информационни кампании, за да убеди онези, които още не са се ваксинирали. По нейните думи расте цената от това, че все още не всички са имунизирани. 

Фон дер Лайен даде примери с продължаващите ограничения в икономическата дейност и в училищата. И алармира, че в световен мащаб ваксинираните са едва 44 на сто от общия брой на населението, предаде БТА.

Новите варианти на коронавируса - Делта и Омикрон, могат едновременно да влязат в клетките на човешкото тяло, което потенциално може да доведе до появата на нов, още по-опасен тип вирус.

Това предупреди главният медицински директор на американската фармацевтична компания Pfizer Пол Бъртън, изказвайки се в комисията по наука и технологии към Камарата на общините на британския парламент, съобщава вестник Daily Mail.

"Научните изследвания в Южна Африка показват, че хората, особено тези с отслабена имунна система, може да се заразят с два варианта наведнъж. Това е възможно сега, като се има предвид броя на инфекциите, които виждаме", каза експертът.

И двата щама могат да заразят една и съща клетка и по този начин да мутират, но вероятността от подобно развитие на събитията се оценява като изключително ниска. Отбелязва се, че по време на пандемията от коронавирус са идентифицирани три случая на т. нар. рекомбинация на щамове, които в крайна сметка не са допринесли за появата на нова мутация и не са предизвикали ново огнище на инфекция, съобщи "Фокус".

За подобен случай бе съобщено по-рано тази година в Обединеното кралство. През януари беше открит вариант на вируса, резултат от сливането на Алфа варианта с B.1.177, идентифициран за първи път в Испания. Регистрирани са общо 44 случая на заразяване, но по-късно този вариант се "разтваря сам".

Вестникът припомни и друга рекомбинация, регистрирана в американския щат Калифорния през февруари, след като Алфа се сля с вида B.1.429, открит на западния бряг на САЩ. В крайна сметка обаче експертите регистрираха много малък брой случаи на инфекция с този щам.

Коментари

Новини Варна