IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избори 2021
11:30 | 13 октомври 2021
Обновен: 08:10 | 24 април 2024

Кои са водачите листи в 3 МИР Варна

Вижте кандидатите за място в 47-мото НС от морската столица

По материала работи: Слав Велев
Кои са водачите листи в 3 МИР Варна

Колаж: Дарик

Партиите и коалициите, като бяха парламентарно представени в последните два парламента, залагат на същите водачи във Варна, както и на изборите през месец юли, провери "Дарик". В листите им попадат същите кандидати, като разместванията са незначителни. При партиите, които останаха под бариерата от 4 %, също няма изненади и те залагат на досегашните си водачи. 

Първа политическа сила във Варна на двата парламентарни вота през тази година беше коалицията ГЕРБ-СДС, печелейки по 5 депутатски мандата. През юли обаче партията записа най-слабия си досега резултат, получавайки 46 430 гласа. За трети пореден път листата на ГЕРБ във Варна се оглавява от здравния министър в последния кабинет „Борисов” проф. Костадин Ангелов. Той пак е водач и във Велико Търново, откъдето предпочете да влезе в предишните два парламента. На втора позиция е бившият спортен министър Красен Кралев, който на предишните два вота също можеше да бъде варненски депутат, но влезе в парламента от Русе. На трета позиция е Павел Христов, който ще се бори за шести мандат. Славена Точева, която през април събра над 6 800 преференции, е на четвърто място. Следващите са председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Бранимир Балачев, представителят на СДС Медиха Хамза, Мартин Андонов и Лидия Маринова, която след последните избори напусна Общинския съвет, за да стане депутат.  

На предишните избори „Има такъв народ” получи над 45 хил. гласа във Варна и спечели 4 мандата. Листата на партията отново се оглавява от сценариста Филип Станев, който през юли получи рекордните 7 628 преференции. След него са Александър Александров, който в предишното Народно събрание влезе от Плевен, Кирил Симеонов, който беше част от предишните два парламента, и областният координатор на партията Александър Тодоров. 

„Демократична България” беше трета политическа сила във Варна на последния парламентарен вот. Тогава за листата на коалицията гласуваха малко над 22 хил. избиратели, което й отреди два депутатски мандата. Така в парламента влязоха музикантът Стоян Михалев, който за трети пореден път е водач на варненската листа, и адвокат Стела Николова. Сега тя е поставена на трето място, а преди нея е Дора Димитрова.  

БСП записа най-слабите си резултати във Варна на двата вота тази година, като през юли падна под 20 хил. гласа. Въпреки това в листата почти няма промени. Тя пак се оглавява от лидера Корнелия Нинова, която е начело и в София. След нея е градският председател на социалистите Борислав Гуцанов, който заедно с бившия кмет на Провадия Филчо Филев бяха варненски депутати на БСП в 45-то и 46-то Народно събрание. Този път обаче Филев е поставен на четвърто място, като пред него е Павел Раличков.

Коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ се явява с ново име на тези избори, но листата й отново се води от Татяна Дончева. През април и юли коалицията спечели по един мандат във Варна, като гласовете за нея бяха около 10 000 хиляди. Дончева е водач и в Хасково.   

Няма изненади и в листата на ДПС. Тя пак се оглавява от Ерджан Ебатин, който има 4 поредни депутатски мандата. През пролетта листата на ДПС получи над 11 хил. гласа, а няколко месеца по-късно регистрира спад от близо 4 хил. гласа. След вота партията получи по един мандат във Варна. 

Новият проект „Продължаваме промяната” залага при първото си явяване на парламентарни избори на предприемача Даниел Лорер като водач на варненската листа.  

Битката за патриотичния вот във Варна ще е изцяло лидерска. ВМРО отново се явява самостоятелно на парламентарните избори, както направи и през април. Тогава водач беше лидерът на партията Красимир Каракачанов, който пак оглавява листата във Варна. Той ще е водач и в София. 

Председателят на НФСБ Валери Симеонов оглавява листата на коалицията на Патриотичен фронт, а Волен Сидеров – на „Атака”. 

По традиция лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов води листата в родната си Варна, като той е и кандидат за президент. 

В патриотичния вот се цели и партия „Воля” чийто лидер Веселин Марешки оглавява листата и също е кандидат за президент. 

Сред останалите водачи на листи личат имената на бившия здравен министър Петър Москов, който е начело на коалицията „Национално обединение на десница”, и на вицепремиера в началото на прехода Александър Томов, който оглавява листата на „Българска социалдемокрация – Евролевица”.

Коментари

Новини Варна