IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избори 2021
15:00 | 14 ноември 2021
Обновен: 17:54 | 23 април 2024

Много проблеми с машините за гласуване във Варна

Избиратели не успяха да гласуват и за президент, и за парламент

По материала работи: Слав Велев
Много проблеми с машините за гласуване във Варна

Кадър: Bulgaria ON AIR

Десетки сигнали за проблеми с машините за гласуване във Варненска област са постъпили в Районната избирателна комисия. Оплаквания от техниката има от повече от 50 секции, предаде "Дарик". 

Техническите неизправности са свързани със заседнала хартия в принтерите или с трудно натискане на екраните на устройствата. Една от машините се е наложило да се рестартира след всеки втори или трети гласоподавател. На всички сигнали се реагира и се изпращат техници, които да отстранят неизправностите, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Велин Жеков. 

Засега само една секция във варненския район „Младост” е преминала към гласуване с хартиени бюлетини, тъй като и двете машини в нея са дали дефекти.

Повече от петима гласоподаватели са се оплакали, че се са избрали опцията за гласуване в двата вида избори, но са получили разписка само за единия вот. 

„Няма как да проверим технически дали това една. Гласоподавателка дори поиска да й бъде анулиран гласът, но няма как да стане това”, допълни Жеков. 

Малко над 9 % е избирателната активност във Варна към 11:00 ч.

9,08 % е избирателната активност във Варненска област към 11:00 ч. 36 687 хил. души от имащите право на глас над 402 хил. избиратели са отишли до урните. 

България избира президент и в рамките на година - за трети път и парламент. Заради проблеми с 37 машини, в някои изборни секции преминаха към гласуване с хартиени бюлетини. В останалата част от страната изборите 2 в 1 започнаха нормално. 

Някои от избирателите не успяха да дадат своя вот и за президентския, и за парламентарните избори, въпреки желанието си.

"Натиснах и двете, чакам да излезе листчето и ми казва да махна картата, и пише президент. Попитах защо за народни представители не се е отчело. Трябвало да натисна повече", сподели един от гласуващите. Други заявиха, че не са имали никакви затруднения. "Нямаше никакви притеснения и всичко протече нормално", коментира друга гласуваща. Една от желаещите да упражни правото си на глас сподели, че на места има опашки. След решението на ЦИК всички разписки от машините да се броят ръчно, някои от председателите на СИК са притеснени, че ще отнеме твърде много време.

"Има някои хора, които се притесняват. Въпреки разяснителната кампания, се бъркат и в началото не правят правилния избор, че искат да гласуват и за двата избора, като имахме два или три такива случаи, в които гласуват за президент, след това гласуват за Народно събрание, но вече няма как", коментира председател на СИК Славка Тодорова.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Коментари

Новини Варна