IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избори 2021
13:30 | 14 ноември 2021
Обновен: 12:17 | 28 март 2024

Наплив от избиратели за българските избори в Турция

В южната ни съседка са разкрити най-много избирателни секции за вота в чужбина

По материала работи: Слав Велев
Наплив от избиратели за българските избори в Турция

Избирателите с българско гражданство в Турция се стекоха към урните от ранните часове на деня. В редица райони още преди отварянето на избирателните секции в 7 часа бяха дошли избиратели, за да гласуват на вота за народни представители и за президент и вицепрезидент на България, съобщи БТА.

В Турция днес се гласува в 126 секции в 19 окръга на страната. Най-много са в Истанбул - 38 и Бурса - 35.

Турция е страната, където са разкрити най-много избирателни секции за вота в чужбина. В близо една трета от секциите има машини за гласуване.

"В Авджълар, където са разкрити две избирателни секции, още от сутринта има много избиратели, които чакат да гласуват, тук е като на митинг, каза Ефраим Камбероглу - председател на Дружеството на балканските турци в Авджълар, компактно населения с изселници район на Истанбул.

"Голям е напливът от избиратели и в тракийския район на Турция - в Къркларели, в Текирдаг има опашки пред избирателните секции. Много,много по-висока е активността в сравнение с вота през юли т.г.", каза Рафет Улутюрк от Дружеството Бултюрк.

Олджай Йозгьон, председател на Дружеството Балканлълар на азиатския бряг на Истанбул, съобщи, че в секциите на азиатския бряг също има висока избирателна активност.

Навсякъде - в Бурса, в Измир, в Ялова, в Ескишехир и на други места, се съобщава за много висока активност от избирателите, която се очаква да продължи през целия ден.

"За трети път тази година гласувахме заедно със семейството ми, дъщерята Музаффер и съпругът ми Осман", каза Хатидже Кумалар, учителка-пенсионерка, изселници от Търговищко. "Ние сме и турски, и български граждани и смятаме, че е много важно да се гласува и в двете страни. Този път изборите в България са два в един и затова е още по-важно да гласуваме, за да се сформира най-сетне правителство в България", казва тя.

А Ерол Куртаран, 50-годишен компютърен специалист в Султанбейли, заяви, че третият пореден вот, който се провежда днес, е най-важният за българските граждани в Турция. "Много сме щастливи, че можем да гласуваме за парламент и президент на България. Имаме близки в България, искаме да имат сигурност и да имат икономически прогрес. Дойдохме рано-рано да гласуваме и нямаше проблеми като изключим, че има много хора за гласуване", каза той.

ВИДЕО гледайте ТУК

Коментари

Warrezz ( преди 2 години )
Това не са българи!!! Това е турска ***, която е купена от ДПС, която сама по себе си е незаконна... Трябва да я забранят и да изселят всичката турска *** от България! Хитлер беше прав
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна