IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избори 2023
15:00 | 2 април 2023
Обновен: 11:06 | 20 април 2024

ЦИК: 65 са неработещите машини към 13:20 ч.

Най-много са жалбите в РИК за параваните

По материала работи: Слав Велев
ЦИК: 65 са неработещите машини към 13:20 ч.

Говорителят на ЦИК Росица Матева

65 са неработещите машини в страната към 13:20 часа. Това заяви пред журналисти говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, предаде БТА. В тези секционни избирателни комисии се преминава на гласуване изцяло с хартиени бюлетини

Тя обясни, че причините са различни – неразчитане на смарт карти, няма чувствителност на дисплея, изписват се различни надписи на машината, без да може да започне работа. Причините са различни, но изводът е един – с тези машини няма да се гласува, посочи Матева.

По думите ѝ жалбите към 13:10 ч. са две. Сигналите са 37. Доста от тях са за нарушения на секционните избирателни комисии, като според избирателите приканват някои от тях за машинно гласуване. Имаше един сигнал, че не е възможно избирател, който е гласувал с машина, да поправи вота си, но това не е така, посочи Матева и припомни, че когато избирател предпочете да гласува с машина, може да променя вота колкото пъти иска. 

Имаме няколко сигнала за публикуване на социологически проучвания и предварителни изборни резултати, ще се вземе съответното решение от ЦИК в следващите части на заседанието днес, добави Матева.

За параваните е имало жалба до РИК, каза тя и поясни, че оплакването е, че се използват кабини. 

Коментари

Новини Варна