Варна 16°
fallback
Община Варна
16:05 | 14 април 2016
Обновен: 09:37 | 24 април 2024

Съветник иска кандидатстването в детски ясли да е по местоживеене

Идеята е на Димитър Карбов от НФСБ

По материала работи: Деян Михайлов

Предложение за евентуално  връщане на предимство - местоживеене, беше разгледано на заседание на постоянната комисия "Здравеопазване" при гласуване на промените в документа "Правила и критерии за класиране и прием в общинските целодневни детски ясли на територията на община Варна". Аргументът на вносителя - Димитър Карбов (НФСБ) бяха зачестилите случаи родители да живеят в един квартал на Варна, а детето им да заема място в ясла в съвсем друг. Допълнително беше изтъкнат факта, че семейства, които са без адресна регистрация във Варна и не плащат данъци в общината ползват същите права като останалите варненци.

 

Зам.-кметът Коста Базитов обаче уточни, че подобни правила е имало в наредбата в предишни години, но след дело на майка са определени от съда като "дискриминиращи" и затова сега не фигурират в документа.

Председателят на ОбС - Варна, Тодор Балабанов поиска до заседанието на местния парламент да се проведе съгласуване с юристите в общината, след като бъде представено и съдебното решение по този казус.

Съветниците от комисията приеха правилата. Според тях в ясли ще влизат деца от 3- до 35-месечна възраст.  Смесени групи ще се правят с малчугани между 10 до 35 месеца. Предимство ползват деца със заболявания.

Борис Проданов

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback