Варна 13°
fallback
Област Варна
16:06 | 1 март 2018
Обновен: 09:51 | 24 април 2024

Спешни медици спасиха родилка от преспите

Кметове от Варненска област са вадили от снега закъсали линейки

По материала работи: Слав Велев

 

Родилка от с. Радан войвода, община Вълчи дол бе спасена на косъм от екипи на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) във Варна в един от най-мразовитите и снежни дни. Когато се получава сигналът за бъдещата майка, от морския град тръгва линейка с висока проходимост. Заради тежките зимни условия машината аварира до с. Ветрино. Налага се втори медицински екип на филиала на ЦСМП – Варна, във Вълчи дол да тръгне за с. Радан Войвода. С негова помощ родилката бе транспортирана успешно в МБАЛ „Света Анна“ макар и с няколко часа закъснение. Това разказа пред тв „Черно море“ директорът на ЦСМП – Варна, д-р Мая Рашева. Тя уточни, че това е бил най-тежкият случай през изминалите мразовити дни.

 

За периода 26 февруари – 1 март са изпълнени 277 повиквания, 80 от които за селища в областта. Преди всяко тръгване търсехме подробна информация доколко почистени са пътищата. Нашата работа зависи изцяло от това, призна д-р Рашева. Затова се наложи да се координираме много активно с дежурните по общини и с кметовете им. Някои от тях ни проправяха път или издърпваха закъсалите линейки. Последният случай е от 28 февруари, когато наш екип остана в преспите на пътя край Кранево. С помощта на кмета на с. Генерал Кантарджиево участъкът бе почистен и ние стигнахме успешно до двамата пациенти в селището, които след това бяха докарани във Варна, каза още шефът на ЦСМП – Варна.

 

Заради усложнената зимна обстановка линейки са прибрали от улиците 9 души с тежки травми от падания на леда, както и 3-ма души, пострадали при пътнотранспортни произшествия. С линейки до болница са откарани 3 родилки. По време на бедственото положение в община Аксаково спешните адреси там са били обслужвани от варненски екипи. 

 

Като цяло повикванията към „Бърза помощ“ в суровите зимни дни не са се увеличили. Хората разбираха, че достъпът на линейките до тях е затруднен и разчитаха на консултации по телефона. Най-хубавото е, че нямаме необслужен адрес въпреки закъсненията, наложени от усложнената обстановка, обобщи д-р Мая Рашева.

 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

НИНА РУСКОВА

 

Четете още:   

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback