Варна 13°
fallback
Област Варна
09:40 | 18 юни 2022
Обновен: 22:14 | 8 май 2024

Водата от чешмата до басейн "Приморски" не става за пиене

Съдържа желязо над нормата

По материала работи: Ставри Таргов

Водата от обществената чешма до басейн "Приморски" във Варна не става за пиене. Това сочат последните анализи на РЗИ в морската столица. Пробите са показали наднормено съдържание на желязо - 281 микрограма/литър при норма – 200 микрограма/литър. Връчено е хигиенно заключение на община Варна за качествата на питейната вода от местна обществена чешма до басейн „Приморски“ за предприемане на мерки по компетентност.

Вода, която не отговаря на изискванията, пият и 2 селища във Варненска област. В с. Дръндар е установено съдържание на колиформи – 29 КОЕ/100 мл при норма – 0 КОЕ/100 мл и на ешерихия коли – 5 КОЕ/100 мл при норма – 0 КОЕ/100 мл, както и в  с. Староселец – остатъчен свободен хлор >1 при норма – 0,3-0,4 мг/л.

Връчено е предписание до ръководителя на район „Суворово“ при „ВиК - Варна“ ООД за привеждане в съответствие на качеството на питейната вода в с. Дръндар.

Остатъчният свободен хлор е краткотраен замърсител. РЗИ - Варна, препоръчва питейната вода с неприемлив мирис на хлор да не се консумира веднага, а да престои няколко минути на стайна температура, докато се отдели остатъчният хлор от водата.

Автор на статията:
Ставри Таргов
варна вода област качество анализи
1 коментара
fallback
fallback