IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
15:09 | 23 май 2020
Обновен: 11:39 | 24 април 2024

Танева за търговците: Чуждите мениджъри бяха по-разбрани от нашите

Не исках да се стига до административен акт, но се наложи, припомни министърката

По материала работи: Ставри Таргов
Танева за търговците: Чуждите мениджъри бяха по-разбрани от нашите

„Не исках да се стига до администрантивен акт, но се наложи,“ каза за предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ONAIR ресорният министър Десислава Танева по повод постановлението на МС, задължаващо големите търговски вериги да предлагат повече български земеделски продукти.

„Имахме безплодна поне двуседмична комуникация с търговски вериги, откъдето нямаше нито инициатива, нито разбиране за ситуацията, нито предложение. Най-тъжното е, че това са и български мениджъри,” заяви министърът по повод трите най-големи вериги.

 

„Мога обаче да кажа и за друга верига, чийто генерален мениджър, представете си, не е българин, но той работи в българските производители от 2 години работи по модела, който ние въведохме. Но на практика трите най-големи вериги, които държат над 50% от търговията с храни в България, не приемат постановлението и не направиха нищо доброволно като мярка в хода на предварителните дебати и затова предложих административен акт,“ обясни министър Танева.

 

Кое провокира бързането? Един телефонен разговор.
„Звънна ми един производител, който дори не познавам. Каза ми: Аз съм бенефициент по ПРСР. Имам милион и половина платена субсидия. 6 млн. отделно кредит за стопанството – голяма оранжерия за краставици и домати. Нито една верига не проявява интерес. Те вече имат договорени доставчици. Във веригата всичко е чуждо. А аз съм принуден да хвърля продукцията.

 

Тогава си казах: Няма какво да се чака. Трябва да се действа. Защото иначе ще направим така, че заради монополизирането на някакви канали за доставки, всички средства на ЕС може да отидат на халост. А те са пари на европейския данъкоплатец,“ каза в разговор с Милена Милотинова министър Танева.

 

„Тук говорим за равнопоставеност, а не за привилегировано положение на бг производители и ние ще изложим пред ЕК нашите мотиви,“ обясни министър Танева по повод писмото на ЕК, с което Брюксел поиска отговори от София за задължението на търговските вериги да предлагат повече българска стока.

 

Целия разговор на Милена Милотинова с министър Десислава Танева вижте днес от 17.30 часа в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR.

Коментари

Новини Варна