IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
12:10 | 16 октомври 2019
Обновен: 17:10 | 21 март 2024

Грипоподобни вируси разболяват децата във Варна

От 1 ноември нивото на острите простудни инфекции ще се следи всекидневно

По материала работи: Ставри Таргов
Грипоподобни вируси разболяват децата във Варна

Грипоподобни вируси разболяват в момента децата и младите. Това научи Медийна група „Черно море“ от д-р Анка Баева, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ в Регионалната здравна инспекция във Варна. Става дума за риновируси, аденовируси, корона вируси и други, които дават подобна на грипа симптоматика, но тя не е така тежко изразена.

 

През миналата седмица 195 души от Варненска област са потърсили общопрактикуващия си лекар заради остри простудни инфекции, като най-много сред тях – 68, са децата на възраст 5 – 14 г., на второ място с 55 заболели е възрастовата група 15 – 29 години. Увеличението е нормално след започването на учебната година, но то е нормално за сезона, бе категорична д-р Баева. Малко са и усложненията – общо 20 – 11 бронхита и 9 пневмонии. От няколко седмици в областта няма и регистрирани случаи на грип.

 

От 1 ноември т.г. започваме да следим заболяемостта във Варна и областта всекидневно, каза още д-р Баева. В момента контролът е седмичен. През ноември ще прогнозираме кога евентуално може да има грипна епидемия, уточни тя.

 

Статистиката показва, че във Варна пикът на заболяемостта е през януари и февруари. Имало е години обаче, когато в училищата е обявявана грипна епидемия и през ноември, и през декември.    

 

Грипът и настинките се  предават по въздушно-капков механизъм, но се различават по тежестта на симптомите.
Най-често от грип се засягат децата, възрастните над 65 г. и болните с хронични заболявания от всички възрасти (сърдечно-съдови, белодробни, диабет, автоимунни и др.). При тези групи настъпват и най-тежките усложнения от страна на нервната система.

 

За ограничаване разпространението на грипоподобните вируси се препоръчва по-често проветряване на помещенията, овлажняване на въздуха, редовно миене на ръцете, избягване на контакти с болни. Препоръчително е и приемане на препарати, укрепващи имунната система и рационално хранене с повече плодове и зеленчуци.

 

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна