Корaби нa НАТО акостираха във Варна (СНИМКИ)
Жители и гости на морската столица могата да разгледат бойните плавателни съдове до 17 ч., днес
Публикувана: 25 Jan 2020 | 16:06

 

Кораби на НАТО акостираха във Варна. От 25 до 27 януари на посещение ще бъдат корабите от Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2).

 

 

В състава на групата са кораби от ВМС на Румъния (ROS CONSTANTIN BALESCU), ВМС на Германия (FGS FULDA), ВМС на Турция (TCG AKCAY) и ВМС на България базов миночистач „Прибой”, съобщават от пресцентъра на флота.

 

 

Командир на групата кораби е капитан ІІ ранг Валентин Влад, командир на румънския минен заградител CONSTANTIN BALESCU – капитан ІІ ранг Даниел Георма, командир на турския минен ловец AKCAY – капитан ІІІ ранг Селим Бахчекапълъ, командир на германския минен ловец FULDA – капитан ІІІ ранг Марио Беверт и командир на българския базов миночистач „Прибой” – капитан ІІІ ранг Христо Гинев.

 

 

Съвместното плаване на корабите от Алианса се прави с цел да се подобри оперативната съвместимост и подготовката на многонационалното съединение при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, да развие военната готовност на участващите сили и да допринесе за морската сигурност в Черно море, уточняват от преслужбата на ВМС.

 

 

Корабите ще застанат на Морска гара и днес са отворени за посещение от граждани и гости на Варна от 15:00 до 17:00 ч.

 

 

При качването на корабите на посетителите ще бъде извършвана проверка от органите на служба „Военна полиция”.

 

 

Снимки: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари ( 0 )