IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
18:12 | 31 декември 2018
Обновен: 20:25 | 28 март 2024

8 храни, които помагат при махмурлук

За да балансирате по-бързо процесите в организма

По материала работи: Пламен Янков
8 храни, които помагат при махмурлук

Празнична вечер, коктейли, комбинация от няколко вида алкохол... Следва умора, гадене, главоболие, чувствителност към светлина, дехидратация или замайване, които траят няколко часа. Махмурлукът е тази реакция на организма, която ни напомня за изпитото количество алкохол.


Тялото преминава през специфични хормонални и имунни реакции по време на махмурлук, които предизвикват различни симптоми. Сред храните и напитките, които могат да ви помогнат да намалите неразположенията са сладки картофи, зелен чай, боровинки, мед, както и:


Яйца


Яйцата са чудесни за закуска след парти вечер. Една от най-важните аминокиселини, които се съдържат в тях е таурин. Тауринът повишава функцията на черния дроб и може да помогне за предотвратяване на чернодробно заболяване.


Банани, фурми и спанак


Тези вкусни и полезни храни са с високо съдържание на калий, важен електролит, който до голяма степен се изчерпва от организма поради диуретичния ефект на алкохола. С тези три храни може да си приготвите здравословно смути срещу махмурлук.


Пилешка супа с фиде


След парти с много алкохол няма нищо по-хубаво от топла пилешка супа. Тази закуска ще ви помогне да възстановите нивата на натрий и вода в тялото.


Кисели краставички, зелев сок


Ферментиралите храни са с високо съдържание на натрий – електролит, който до голяма степен се изчерпва от организма след консумацията на алкохол. Консумацията на кисели краставички, сокът от тях, както и зелев сок, могат да помогнат да балансирате нивата на натрий в организма и да облекчите махмурлука.


Ядки


Ядките като бадемите например, съдържат добри количества магнезий, който също е важен за облекчаване на махмурлука. При консумация на алкохол този минерал също намалява в организма.


Авокадо


Консумацията на авокадо след парти вечер, спомага да балансирате нивата на калий в организма. Според някои изследвания, авокадото съдържа съединения, които предпазват черния дроб от увреждане. Може да го добавите към салата, супа, смути или да си го приготвите под формата на гуакамоле.


Месо


Месото, както и други храни с високо съдържание на протеини, могат да помогнат на тялото ви да се справи по-добре с махмурлука. Изследванията показват, че алкохолът не позволява на организма да абсорбира някои аминокиселини. От друга страна, тялото разгражда протеина в аминокиселини, което го прави добър избор за храна при махмурлук.


Доматен сок


Доматеният сок може да бъде друга подходяща напитка. Изследванията показват, че доматите съдържат съединения, които предпазват от увреждане черния дроб, спомагайки за по-бързото метаболизиране на алкохола.


Az-Jenata 


Още по темата:


Внимавайте със спиртните напитки по празниците


4 неща, които ще ви съживят след пиянство


Как да прогоним махмурлука?
 

Коментари

Новини Варна