IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
09:22 | 2 април 2020
Обновен: 13:23 | 24 март 2024

Безсънните нощи повишават риска от Алцхаймер

Това показва проучване

По материала работи: Пламен Янков
Безсънните нощи повишават риска от Алцхаймер

Само една безсънна нощ повишава нивата на протеин, свързан с болестта на Алцхаймер в кръвта на младите мъже. Откритието предполага, че установяването на добри навици на сън-бодърстване още в ранна детска възраст може да има отношение към профилактика на заболяването.


При пациенти с болестта на Алцхаймер е налице натрупване на два вида протеина - бета-амилоид и тау. Резултати от по-рано проведени изследвания установяват, че дори една нощ на непълноценен сън увеличава нивата на бета-амилоида в мозъка. Но към момента нищо не беше установено за това какво е влиянието на тау-протеина и ефекта на липсата на достатъчно сън върху синтеза му.


Д-р Джонатан Кедернес от университета в Упсала - Швеция и негови колеги провеждат проучване върху 15 здрави млади мъже със средна възраст 22 години. При тях се измерват нивата на тау-протеин в първоначално след нощ, през която сънят е бил пълноценен и без пробуждания или ранно ставане. След което отново се правят измервания, но след прекарана безсънна нощ.
 

Резултатите показват, че след дори само една прекарана безсънната нощ изследваните са имали средно 17% повишение на нивата на тау-протеин в кръвта си, в сравнение с едва 2% увеличение на стойностите му след пълноценен сън.


Все още към днешна дата проучването не включва по-голям брой изследвани лица, както и не е наблюдаван резултатът при жени, пише Puls.bg. Но находката допълва нарастващите доказателства, че хората с нарушени или неправилни модели на сън са по-склонни да развият след години болестта на Алцхаймер, казва Кедернес. Нееднозначно резултатите показват, че дори и младите не са пощадени и някои ексцесивни лишавания от сън биха довели до сериозни последствия в бъдеще.


Необходими са още изследвания, за да се потвърди, че недостатъчният сън увеличава тау-протеина в мозъка, тъй като нивата в кръвта не са непременно показателни за тези в мозъчното вещество. По-високите нива на тау след лишаване от сън биха могли да са знак, че мозъкът изчиства протеина, а не да го натрупва, казва авторът на статията. Освен това е от значение да бъде направено и проучване върху това дали достатъчното количество сън през нощта би било своеобразен профилактичен фактор в превенцията на болестта на Алцхаймер.


Тау-протеинът има отношение и към други неврологични заболявания – например болестта на Паркинсон и болестта на Кройцфелт-Якоб, но ролята, която играе в тези условия и болестта на Алцхаймер все още не е напълно изяснена.


Четете още: 9 природни продукта, които укрепват имунитета

Коментари

Новини Варна