IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Морски бизнес
12:54 | 16 октомври 2018
Обновен: 21:52 | 17 април 2024

Варненец поведе експедиция срещу пластмасата

Искрен Пеев и колегите му изследваха микрочастиците в Средиземно море

По материала работи: Борис Проданов
Варненец поведе експедиция срещу пластмасата

Четирима студенти от „Империъл Колидж“ (Лондон) провеждат ветроходна експедиция в Средиземно море с цел изследване замърсяването частици от микропластмаса.

 

Организатор и капитан е варненецът Искрен Пеев, внук на проф. Илия Пеев.

 

„Целите на експедицията са за 6 седмици в Средиземно море да направим научни изследвания, определящи частиците микропластмаса в различните региони и от какъв тип. Това е важно за замърсяването на водите. Искаме и да дадем публичност по този проблем. Използването на пластмаса е изключително вредно за околната среда“, каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ е Искрен Пеев.

 

„Винаги сме обичали морето. Научихме, че пластмасата не се разгражда. Искахме да направим нещо и да помогнем по този световен проблем. От учени разбрахме какъв е най-добрият начин да окажем помощ“, добави той.

 

„Като инженер имам проект за дисертацията микропластмаса и как тя се разгражда с ултравиолетови лъчи. Това ме подтикна да участвам в експедицията. Бил съм в Гърция и Хърватия на почивка, хареса ми региона, исках да бъда и 6 седмици на море“, заяви и Адам Браун, който е един от членовете на екипажа.

 

За този срок студентите са посетили много интересни места и острови.

 

Пластмасите в океаните и моретата, не се разлагат, а се разпадат на микроскопични частици. В течение на времето те биват поглъщани от морските организми или постъпват в питейната ни вода.

 

Ггрупата използва специално оборудване, наречено Manta Trawl, което представлява много фина мрежа, която се дърпа през водата и хваща частици, по-големи от 180 микрона. След това частиците се събират, като най-големите се идентифицират и записват по големина и вид пластмаса, а “мокрите“ проби се запазват за допълнителен анализ в лабораторията.

 

Борис Проданов

Иван Барбов

 

Цялото интервю: "Щрихи от утрото" (16.10.2018) - Варненец предвожда експедиция срещу пластмасата

Коментари

Новини Варна