След лефера рибари чакат идването на кефала
Засега хищната деликатесна риба се „завърта“ на цена 25 лв./кг
Публикувана: 3 Nov 2019 | 17:10

Лефери до половин килограм са хит по Черноморието. Деликатесната риба стартира от 36 лв./кг (което е повече тази от калкана!), но в край Балчик цената й падна с повече от 10 левчета – на 25 лв./кг. Но и сегашната й стойност не предразполага към особен ентусиазъм за купуване. Два лефера излизат колкото 4 – 5 кг. кайма, от която може да се направят огромен брой кюфтета. Затова си остава предпочитан от ценители и богаташи.

 

Особеността на лефера е, че като доминиращ жищник напада другите риби. Това прогони сафрида и заргана, които са една от предпочитаните му плячки. Преди сафриди се улавяха край кейовете, сега обаче буквално са минали в „нелегалност“ навътре в морето. За заргана ситуацията е по-друга, все още очевидно е близо до брега, защото и сега се засичат „специалисти“, които мъкнат кофи и въдици.

 

Но какво пък, настъпва сезонът за риболов на лефери. Край Варна ентусиасти са твърдо решени сами да осигурят блюдата за масата, но резултатите не са според очакванията. Но майстори има с какво да се похвалят. През октомври вадеха и дребен чернокоп.

 

Оптимизмът на рибарите води до кефаловите риби. Тяхното появяване се чака след средата на ноември, когато резонно леферът ще си замине. Задържи ли се топлото време, кефали ще излизат дори до Коледа

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Леферът „атакува“ Варна от север

 

Коментари ( 0 )