Ще скочи ли таксата на студентите от ЕС при "твърд" Брекзит?
Очаква се тя да стане 17 хил. паунда годишно без сделка
Публикувана: 13 Sep 2019 | 19:17

Според статистика на британското правителство около 26 млрд. паунда на година влизат в страната от чуждестранни студенти. Но какво ще се случи при твърд Brexit?

 

Без сделка всички студенти, които са от ЕС във Великобритания, ще бъдат третирани като международни студенти. Те ще следват имиграционни и образователни правила. Това каза Ангел Игнатов, изпълнителен директор на BG Careers Fair, в ефира Bloomberg TV Bulgaria.

 

"Има определен гратисен период за учене в страната. Студентите, които започват да учат във Великобритания от тази или следващата година, ще могат да следват правилата за европейски студенти през целия период на своето следване. Това означава и по-ниски такси".

 

 

След като студент, който не е от Великобритания, завърши своето висше образование, има 4 месеца, в които може да остане в държавата. Алтернативата е след тези 4 месеца да се сдобие с работна виза, коментира Игнатов.

 

"В момента студентите в Англия плащат 9 хил. паунда на година, а тези в Шотландия 1800 паунда, но там таксата се покрива от шотландското правителство". Ако Великобритания напусне ЕС без сделка, таксите трябва да са като за международните студенти – 17 хил. паунда на година. Възможно е Шотландия да направи толеранс за студентите от ЕС, заяви още Игнатов.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

Още от: Политика

Коментари ( 0 )