IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
08:57 | 5 април 2020
Обновен: 11:16 | 17 февруари 2024

Депутатите работят извънредно и в неделя

Обсъждат актуализацията на бюджета

По материала работи: Ставри Таргов
Депутатите работят извънредно и в неделя

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на второ четене актуализацията на държавния бюджет. Промените във финансовата рамка се налагат заради икономическия удар, нанесен от пандемията от Ковид-19.

 

Основните промени са свързани с увеличаването на лимита на новия държавен дълг до десет милиарда лева при сегашен таван от два милиарда и 200 милиона лева, съобщава БНР.

Късно снощи на сайта на парламента бяха публикувани предложенията на депутати от ГЕРБ и на БСП за промени в предложената от правителството рамка.

 

Увеличението на фонд „Безработица” цели да посрещне мярката 60 към 40, при която държавата ще поеме 60 % от основната заплата на работниците, за да могат да останата на работа.

 

В предварителните сметки е включен и очакваният ръст на безработицата. Бизнесът ще бъде подпомогнат и чрез портфейлни гаранции в размер на 500 милиона лева, които Българската банка за развитие ще предостави на търговските банки.

 

Други 200 милиона лева ще бъдат предоставени по същия ред за безлихвени кредити на хора, които временно остават без доход заради кризата с Ковид-19, но са запазили работното си място, макар и в неплатен отпуск.

 

Целият ресурс от общо 700 милиона лева ще бъде осигурен чрез капитализация на Банката за развитие, а заедно с очаквания дефицит от 3 милиарда и 500 милиона лева ще бъде необходим нов дълг от 4 милирда и 200 милиона лева.

 

Към тази сума трябва да се добави и настоящият лимит от два милиарда и 200 милиона лева дълг, част от които правителството вече набра още преди кризата с Ковид-19 през дългови емисии на вътрешния пазар.

 

Останалите средства до новия лимит от десет милиарда лева са предвидени за ликвиден дългов буфер, а ако се наложи харченето им, правителството ще предложи втора актуализация на бюджета. Късно снощи депутати от ГЕРБ внесоха презициране на текстовете в закона, като изрично е посочено, че има възможност за финансиране от Международния валутен фонд.

 

Предложено е и увеличаване на лимита на нов дълг по глобалната програма за външни заеми, която парламентът прие през 2015 година. Настоящият лимит в нея е осем милиарда евро, малко над пет милиарда от които вече са поети.

 

Предложението е този лимит да бъде увеличен от осем милиарда на десет милиарда евро, но не е посочен конкретен срок.

 

В предложението на ГЕРБ изрично е посочено, че новите дългови задължения, независимо чрез кой инструмент са набавени, не трябва да надхвърлят новия годишен лимит от 10 милиарда лева.

 

Днес и правната комисия на Народното събрание ще заседява. Тя ще обсъди за второ гласуване промени в Закона за извънредното положение. В промените е предвидено извънредното положение да бъде удължено до 13 май.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна