IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Спорт
08:20 | 26 февруари 2020
Обновен: 20:04 | 25 април 2024

Александър Велков: Мечтата ми е да играя професионално водна топка

Той е единственият български ватерполист до момента, който има шанс да се състезава за тим от шампионската лига, заяви неговият треньор в „КПС -Варна“ Найден Найденов в рубриката „На спортна вълна“

По материала работи: Слав Велев
Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Александър Велков е сред големите таланти във водната топка у нас. Състезател е на „КПС - Варна“ – тимът, който при дебютната си година при мъжете стана носител на купата и зае второ място в шампионата през 2019-а. През тази година тимът отново стигна до суперфинала, очаквано ще спори и за титлата при юношите старша възраст, където е абсолютен хегемон. Най-голяма част от очакванията за добро представяне неизменно са насочени към Александър Велков.

 

 

Според неговия треньор в „КПС - Варна“ Найден Найденов той се отличава сред всички състезатели в България, не само по високия си ръст. „И двамата му родители са бивши ватерполисти и той притежава вроден талант, но и съзнанието, че трябва да работи усърдно всеки ден, за да го развие. Има усет към всяка ситуация по време на един двубой и е единственият състезател в България, който може да играе успешно на всяка позиция, без вратарската. Той е сред най-перспективните състезатели у нас, отличи се сред останалите още като дете, а когато заигра при мъжете, потвърди класата си още по-категорично. С израстването си е неизменна част от националните отбори за различните възрастови групи, играл е на доста сериозни турнири и притежава абсолютно всички нужни качества, за да се реализира професионално във водната топка. За съжаление, до момента само той и вратарят Станислав Райков са с такива показатели, които могат да ги изстрелят напред. Водим преговори с водещи клубове в Европа, но на първо място сред нашите изисквания е да бъде осигурено образованието на Александър Велков в престижен университет. Такива състезатели като него са дар за всеки един спорт и не трябва да се оставят без развитие, трябва да им се помага в живота. Всеки един мой колега треньор може да ми завижда, че работя със състезател като него. Убеден съм, че ако отиде да играе в държава, която притежава нормална система за развитие, за 4-те години, докато завърши образованието си, ще е единственият българин, който да се състезава за гранд от Шампионската лига.“

 

 

На въпрос как успява да го задържи във водната топка, тъй като спортът не е особено популярен у нас, Найден Найденов отговаря: „Не ми е трудно, тъй като самият той го иска, сърцето и душата му са във водната топка и това се вижда във всеки мач. В последния ни двубой, срещу ЦСКА – клуб с име и история, Александър Велков беше този, който поведе съотборниците си към победата, аз вече нямах думата в тази среща, защото той беше истинският лидер. Единствен от всички състезатели игра без смяна, отбеляза пет от осемте ни гола и през цялото време нахъсваше съотборниците си да се борят за успеха. От три години насам във всеки финален мач, който сме изиграли, все двубои с равностойни, тежки съперници, Александър Велков е бил фактор и е отбелязвал 80% от головете. На каквато и позиция да го пусна, той винаги решава мача. Разчитам на него и в предстоящите двубои в суперфиналите при мъжете. Очаква ни тежък полуфинален сблъсък с отбора на „Локомотив Никола Нанов“, с който миналата година играхме финал. Съперниците ни са много рутинирани, тимът е съставен от играчи между 20- и 30-годишна възраст, в разцвета на силите си и доста амбициозни. Треньорът им е много добър – Георги Гаджев, това е един от малкото треньори, които много ценя, доста съм научил аз самият от него, много ми е помагал. Шансовете в този двубой според мен са 50 на 50, но все се надявам моите играчи да дадат всичко от себе си и да победят. Преди това от 2 до 5 април им предстои квалификация за Европейско първенство за юноши старша възраст в Истанбул. 8 състезатели от „КПС -Варна“, сред които и Александър Велков, разбира се, са неизменна част от националния отбор, което смятам, че е показателно за нивото на тима ни“, завърши Найден Найденов.

 

 

- Алекс, за поредна година „КПС - Варна“ достигна до суперфиналите в държавното първенство при мъжете и юношите старша възраст, какви са очакванията?

- Според мен ще спечелим както двата финала в държавното първенство, така и Купата на България при мъжете. Нашият отбор се представя на ниво, смятам, че плувната ни подготовка е най-добра в сравнение с всички останали тимове у нас, работим добре и с топка. Затова съм убеден, че нашият отбор ще спечели финалите. Другите отбори, които достигнаха до суперфиналите, също са солидни, разбира се, но смятам, че ние сме по-добре подготвени. Тренираме всеки ден, като имаме занимания и сутрин, и следобед.

 

- Предстои ви труден полуфинал при мъжете, който на практика ще повтори миналогодишния финал – срещу опитния отбор на „Локомотив Никола Нанов“. Миналата година той ви победи на финала, този път ще успеете ли да стигнете до успеха?

- Много ми се иска да се получи… Убеден съм, че ще направим всичко, каквото зависи от нас, ще се подготвим отлично и ако нещата вървят по план, би трябвало да победим.

 

- Миналата година ви беше първа при мъжете и успяхте да изненадате всички, тази година обаче сякаш ви гледаха под лупа и очакваха силно представяне от вас, съответно и класирането за финалната четворка дойде малко по-трудно…

- Така е, миналата година ни подцениха и не очакваха да сме на толкова високо ниво. Тази година обаче вече знаят с какво се отличаваме, познават силните ни страни и затова е доста по-трудно, тъй като никой не ни подценява.

 

 

- Това, че играете и при мъжете, помага ли ви да мачкате конкуренцията при юношите, както се и получава?

- Разбира се, тъй като при мъжете е доста по-трудно, тъй като съперниците ни са по-големи и по-силни от нас. Това няма как да не ни развива и да ни помага да показваме много по-добри игри в нашата възрастова група, тъй като трупаме значително повече опит от нашите връстници.

 

- С какво превъзхождате останалите отбори, кои са силните ви страни?

- Другите отбори наблягат предимно на упражненията с топка, докато ние работим много и над плувната си подготовка. В повечето двубои залагаме повече на контраатаки, тъй като в състава ни има доста добри плувци.

 

 

- Кое според теб е решаващо за победата в един мач при водната топка?

- Тактиката. Нашият треньор Найден Найденов е много добър и винаги успява да измисли най-доброто решение срещу всеки съперник, за да стигнем до победата.

 

- Каква е ролята на колектива за успеха в един мач?

- Ролята на колектива е изключително важна, когато някой от играчите не се справя в даден момент, всеки един е готов да му се притече на помощ и това може да се окаже решаващо в хода на двубоя. Радвам се, че всички в „КПС - Варна“ сме изключително сериозни хора и държим да се представяме както трябва във всеки един мач.

 

 

- Как се изгражда този добър колектив, предполагам, че сте приятели и извън басейна?

- Точно така е. Всички в отбора се познаваме много добре, тъй като сме заедно от доста време. А решаваща роля за изграждането на добрия колектив според мен има треньорът.

 

- Ти самият защо избра водната топка и преди колко време започна, предполагам, че е било предопределено от родителите ти?

- Те и двамата са тренирали водна топка и от малък са ме записали и мен. Започнал съм шестгодишен, в началото само с плуване. Година по-късно са ме прехвърлили в отбора по водна топка и така вече 11 години съм част от „КПС – Варна“. Никога не съм помислял да сменям тима си.

 

- Какво ти хареса във водната топка?

- Допада ми това, че спортът е отборен. Покрай него създадох доста приятелства, забавно е. Спортът е доста интересен.

 

 

- Чувала съм също, че е един от най-трудните…

- Наистина е доста труден, защото се съчетават плуването и борбата да преодолееш съперника си във водата, докато водиш топката или стреляш.

 

- Какви качества разви у теб водната топка, откакто се занимаваш с този спорт?

- Тъй като спортът е отборен, ме направи доста по-контактен. Когато отида на басейна, изчиствам ума си от всякакви други проблеми.

 

 

- Как успяваш да съчетаваш спорта с училището?

- Не е толкова трудно, колкото хората отстрани си мислят. Просто трябва да си добре организиран, за да намериш време за всичко. Щастлив съм, че уча в най-доброто училище във Варна – Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“, и смятам, че успявам да поддържам на добро ниво както образованието си, така и изявите си във водната топка.

 

- В каква сфера ще потърсиш реализация, след като завършиш образованието си? Мислиш ли да продължиш да се занимаваш професионално с водна топка?

- Силно се надявам да успея да се занимавам професионално със спорта, който обичам. Надявам се да продължа развитието си в някой чуждестранен отбор. За мен е важно да получа и най-доброто образование, защото съм наясно, че водната топка е до време и след това ще трябва да се занимавам с нещо друго.

 

- Някога съжалявал ли си за това, че не си избрал някой по-комерсиален спорт?

- Не, никога! Аз обичам този спорт и много се надявам с изявите си да успея да помогна за популяризирането му у нас. Надявам се да провокирам и други хора да започнат да тренират, защото спортът наистина е много хубав, а също така е интересен и за зрителите.

 

 

- Твоите приятели извън отбора заинтересуваха ли се покрай теб от водната топка?

- Да, разбира се. Проявиха интерес още първия път, когато им разказах, тъй като не бяха чували много за този спорт. Сега мога да кажа, че моите приятели са най-големите ми фенове. Винаги идват да ме гледат, когато имаме състезание.

 

- Какво ти дава и какво ти отнема решението да тренираш точно този спорт?

- Отнема някаква част от времето ми, но ми дава много по-ценни неща като запознанствата с различни хора.

 

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Когато не съм на училище или на басейна за тренировка, обикновено си стоя вкъщи – чета книга или се занимавам с програмиране, понякога играя компютърни игри. Повечето ми време обаче преминава в учене и тренировки.

 

 

- Какво мечтаеш да ти се случи и какви цели си поставяш заедно с отбора на „КПС - Варна“?

- Надявам се отборът да продължи да върви нагоре, винаги се целим към първото място, това няма да се промени. Пожелавам си водната топка да стане по-известен спорт, да има все повече и повече фенове.

 

- Как успявате да преодолеете загубите, има ги във всеки спорт?

- Доста трудно… Понякога има дори сълзи от яд и разочарование. Треньорът ни помага да преодолеем тези моменти – събира ни след мач, обяснява ни какви грешки сме допуснали, припомня ни, че не трябва да правим драми от една загуба, тъй като предстоят нови мачове. Много е важно, че ни го припомня винаги в труден момент.

 

 

- Идвало ли ти е някога да се откажеш?

- Засега не… Приятелите ме държат във водната топка. Ако някога изобщо ми мине мисълта да се откажа, те ще ми напомнят, че не трябва да го правя. Както и треньорът Найден Найденов, разбира се…

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ


Още на тема водна топка от рубриката "На спортна вълна":

 

Станислав Райков от КПС - Варна: Щастлив съм, че съотборниците ми вярват

 

Александър Матев: Обичам предизвикателствата!

 

Найден Найденов: КПС –Варна, ще гони три шампионски титли през годината

Коментари

Новини Варна