IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Спорт
08:40 | 27 февруари 2019
Обновен: 17:45 | 28 март 2024

Найден Найденов: КПС –Варна, ще гони три шампионски титли през годината

За мен означава много, че съм бил състезател на националния отбор, а сега съм селекционер на подрастващите, каза младият специалист в рубриката „На спортна вълна“

По материала работи: Слав Велев
Найден Найденов: КПС –Варна, ще гони три шампионски титли през годината

Найден Найденов е главен треньор в КПС - Варна. Работи с ватерполисти от различни възрастови групи. Играещ треньор е и на мъжкия състав, който беше сформиран едва преди година, а вече е във финалите на държавното първенство по водна топка. Категоричен е, че това е спортът за него. Същата отдаденост изисква и от своите състезатели. Срещаме се след лагер-сбора на националния отбор до 15 години, който се проведе на басейн „Приморски“ във Варна. Найден е един от двамата селекционери на тима, който ще участва в европейско първенство през юли.

 

- Г-н Найденов, с колко деца работите в Клуба по плувни спортове – Варна?

- Имаме над 100 деца общо - картотекирани и записани за начално обучение. Трима треньори сме в клуба. Имаме от най-малката възраст – 11- годишни, до мъжки състав във водната топка, а също така жени и девойки.

 

- Има ли достатъчно интерес сред децата към вашия спорт?

- Да, има много голям интерес, особено лятото, като започне да функционира малкият басейн, има непрекъснато групи.

 

- Как подбирате децата, с които да работите, и какви са всъщност качествата, които определят успеха във водната топка?

- Всеки треньор сам за себе си избира какви качества трябва да притежава едно дете, с което ще работи – дали ще е повратливо, дали ще е бързо, дали ще е отскокливо, дали ще е ръстово… Всеки треньор индивидуално си прави своя подбор.

 

- Вие лично как ги подбирате, какво търсите в тях?

- Най-вече да са сериозни и да искат да посещават басейна редовно. В днешно време това е трудност, с която предполагам, че се сблъскват всички мои колеги, да привлечем децата да тренират, не просто да идват на басейна любителски от време на време.

 

- Много се говори точно за това как да се насърчат децата да тренират, не само водна топка, а и другите видове спорт. Какво според Вас трябва да се направи реално в тази посока?

- Много неща може да се направят. Не смятам, че аз съм човекът, който трябва да коментира темата, има хора над нас, които правят политиките в областта на спорта, и те трябва да кажат какво да се направи. Според мен трябва да започнат да тренират още от много малки, независимо дали ще станат спортисти, или не, по-важното е, че ще им се отрази добре от здравословна гледна точка.

 

- Каква е всъщност оптималната възраст, на която е добре да се започне с тренировките по водна топка?

- При нас ги вземаме от шестгодишни.

 

- Вие самият кога започнахте и защо се насочихте към този спорт?

- Аз започнах осемгодишен. Запалих се покрай мой приятел, който тренираше по басейните. Веднъж го попитах може ли да отида с него да опитам, взе ме със себе си и така започнах.

 

- Имал ли сте колебание дали да продължите с водната топка, или да се насочите към някой по-популярен и съответно по-комерсиален спорт?

- Да, аз тренирах два спорта успоредно и в тийнейджърска възраст, когато бях на 15-16 години, доста се колебаех с кой да продължа, но точно по това време влязох в националния отбор по водна топка и това беше моментът, в който тотално се отдадох на този спорт, който обичам и до днес.

 

 

- Какво означава за Вас, че сте бил част от националния отбор като състезател, сега сте и селекционер при 15-годишните?

- За мен означава много… Аз се гордея с това, което правя. Нашият клуб се опитва да вдигне нивото в българската водна топка. Предстоят ни европейски квалификации в Грузия с 15-годишните и след това Европейско първенство юли месец в Бургас. Много ще е трудно, изоставаме доста от световната сцена, но се надявам да наваксаме, тази година особено се вижда, че нещата вървят в много по-добра посока. Българската федерация по водна топка ни осигури консултант от Испания, казва се Ивайло Пачалиев – много добър специалист, на много неща ни научи – мен и другия треньор Ангел Бенински, на децата също доста неща показа, защото едно е да знаеш упражненията, друго е да ти покажат от първа ръка каква е техниката на изпълнение на тези упражнения. Това е нещо, което тук, в България, нямаше откъде да вземем.

 

- В какво изоставаме най-вече от водещите сили във водната топка?

- Много дълга тема… Изоставаме в организацията на първо място. Спортистите ни имат доста да наваксват и в подготовката с краката, надявам се това да се промени с времето, то не става за един ден. Мисленето на родителите също се надявам да се промени, защото те са първите, които водят детето на басейна. Масова практика в днешно време е малко ако му стане трудно на детето или студено, родителите започват да звънят по телефона и да казват, че няма да дойде на тренировка.  Доста са променени нещата от преди.

 

- Точно това исках да Ви питам, с какво са по-различни днешните деца от предишните поколения?

- Децата не бих казал, че са различни, по-скоро мисленето е различно. Ако искат да спортуват нещо и наистина да станат добри, те всеки ден трябва да посещават тренировки, организмът свиква с темпото и натоварването и за него не е проблем. Не може два месеца да тренира, два месеца да пропуска и след това всички да се чудят защо стои на едно място и не се развива.

 

- В началото на февруари на басейн „Приморски“ се проведе и лагер-сбор на националния отбор до 15 години. Как протече той, трудно ли направихте първоначалната селекция и имате ли визия кои от състезателите ще влязат в отбора за предстоящите европейски квалификации в Грузия?

- Лагерът протече много добре. Да си призная, не очаквах такава амбиция от страна на децата, за първи път виждам всичките да са на линия, готови за тренировка, подходиха с желание към всяко едно упражнение. 

 

- Колко варненски състезатели има в отбора?

- Все още не мога да кажа колко ще бъдат в основния състав, защото това беше лагер на разширения състав, бяха 25 деца, от които ще останат 15. Тези 25 деца бяха определени по нормативи и бяха включени деца от всички градове, в които се развива водна топка. Бяха подбрани 25-те деца с най-добри резултати, а са наблюдавани и в мачовете, няма как само на лист хартия да се прави подбор. От тях ще останат 15 деца, които ще пътуват за Грузия.

 

- Кои са всъщност водещите школи по водна топка в страната, къде се развива този спорт?

- Във Варна и Бургас, във Враца и София, в Кърджали. Надяваме се да започне да се развива и на други места. Пловдив е голям град, там задължително трябва да има водна топка, Плевен, Стара Загора също, Сандански… Добре е да се развива на много места, за да има добра конкуренция между отборите, тогава ще има и силен национален отбор, иначе няма как да се получи.

 

- Какви са амбициите за предстоящата европейска квалификация в Тбилиси и кои са съперниците, които ще срещнем там?

- Съперниците, които ще срещнем, са Сърбия, която е водеща сила в света, Грузия – като домакин, Азербайджан и Литва. Преди това ще се включим в още един турнир в Грузия, на който ще има и украински представители. Тогава ще видим какво е нивото на отборите, в момента нямаме представа, тъй като за първи път в историята се организира европейско първенство по водна топка за 15-годишни. Не можем да проучим отборите предварително. Моята амбиция е да станем първи, дали ще се получи – ще видим.

 

- За Вас лично задачата на треньора или на играчите е по-отговорна при такива важни състезания?

- И двете не са за омаловажаване. Може един отбор да притежава перфектни състезатели и ако треньорът сгреши тактиката, тимът да загуби, и обратно, може състезателите да са много слаби, но с правилна тактика да се спечели мача.

 

- Доволен ли сте от представянето на КПС – Варна, в българското първенство и какви цели си поставяте за тази година?

- Изключително съм доволен. Клубът се разви много добре в последните три години. Ние сме шампиони при 17-годишните две години подред, при 15-годишните също сме шампиони, при 19- годишните сме вицешампиони, тази година ще гоним титлата. Мъжки отбор направихме тази година, който засега върви доста добре. Имаме също така отбори от 11-годишни и от 13-годишни състезатели. Общо взето клубът върви напред, защото има добра организация, осигурена от нашия председател Стоян Малкочев, той успя да приложи доста нови неща и смятам, че това си казва думата. Когато се работи правилно и има правила, които се спазват, нещата се случват!

 

 

 

- Все още сме в началото на годината. Какво си пожелавате – за вас, за клуба и за националния отбор?

- На първо място си пожелавам националният отбор да направи едно страхотно представяне на европейското първенство, не искам да бъда скромен. Това е най-важното нещо, за което всички клубове работят – да дават състезатели на националния отбор, това е лицето на нашата нация в този спорт. На клубно ниво тази година имаме шанс да станем шампиони в три възрасти – дай Боже, да станем. За мъжкия отбор си пожелавам достойно представяне на финала, а за малките – да идват на тренировки и да продължават да се развиват…

 

 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА


Още от "На спортна вълна":

 

Янаки Янакиев: Доверието е най-важно в един екипаж


Йордан Атанасов: Любовта към спорта ми дава стимул да продължавам напред


Калоян Георгиев: Обичам футбола и децата, с които работя


Даниел Несторов: Футзалът е за по-бързо мислещи и по-технични състезатели


Веселин Бранимиров: Футболът е любов и неизлечима болест


Янко Русев: Винаги първи, така ме помнят хората


Божил Колев: Нямам червен картон в кариерата си


Красимир Балъков: СП САЩ’94 беше върхът на нашето поколение футболисти


Станислав Генчев: След 20 години в професионалния футбол още ми се играе


Георги Китанов: На терена трябва да поемаш рискове, за да постигаш успехи


Иванка Дрингова: От дете мечтаех да летя


Даниел Манев: Конната езда е военен спорт и трябва да има дисциплина


Кристиян Илиев: И в следващия си живот бих станал треньор


Пьотр Нестеров: Мечтата ми е да стана номер едно в света


Елена Пеева: Да играя футбол е моята сбъдната мечта


Николай Чернев от БФС: До 3 - 4 години България ще е сериозен участник в дивизия А, ако работим активно


Владимир Вълев – Питбула: Обмислям да се завърна на ринга напролет


Едриян Тодоров: Винаги съм мечтал да спечеля медал за България


Георги Иванов - Геша: Футболът е голямата ми любов


Евгени Иванов: Човек се учи повече от загубите отколкото от победите в този живот


Калоян Цветков: Плажният футбол за мен е емоция и страст


Деян и Калоян Иванови: Инвестициите в спорта се възвръщат в здравеопазването и образованието


Мария Чиприянова: Художествената гимнастика е красив спорт, но само, който е с характер, успява в него!


Зоя Чавдарова: Спортът ми даде здраве!


Александър Николов: Първият винаги остава в историята


Милен Петков: Трябва да си смел, за да играеш футбол


Денислав Коджабашев: Мечтая за медал от параолимпиада и за хубаво семейство


Иван Мартинов: Най-ценната победа винаги е следващата


Захари Дамянов: Оттеглих се, когато бях на върха


Станислав Станков: Искам да подобря отново националния рекорд!


Стефан Станчев: „Черно море“ ще е сериозен отбор през новия шампионат


Станимира Петрова: Искам да стъпя на олимпийския връх!


Галина Георгиева: Лесно е да постигнеш успех, по-трудно е да го защитиш!


Красимир Дунев: Спортната гимнастика е моят живот!


Бранимир Балчев: Трябват ни здрави мачове в Европа!


Симеон Христов: Участието в Шампионската лига е отплата за всичките ни усилия през годината


Сергей Стоянов: Перфектното изпълнение, а не трудността носи успех в гимнастиката


Божидар Златанов: Искам да стана като Йордан Йовчев и Красимир Дунев


Николай Кънчев: Казвали са ми, че съм роден за треньор


Ани Станева: Ушу ме смири, даде ми баланс!


Цонка Господинова: Леката атлетика е основата на всички спортове


Силвия Георгиева: Всеки старт е празник за мен


Ивайло Маринов: И до днес всички ми казват „шампионе“


Огнян Илиев: Щастлив съм, че бях треньор на най-изявените български тенисисти в последните 20 години


Кристиян Георгиев: Най-важното е да имаш хъс и желание за победа!


Никола Карастоянов: Най-трудно се играе като фаворит!


Живко Николов: Спортът изгражда твърди и уверени личности


Христо Христов: Когато завоюваш короната, трябва да я защитаваш


Тодор Каменов: Манталитетът на победител се изгражда най-трудно


Мариян Огнянов: Всичко, което имам, го дължа на футбола


Стефан Георгиев: Големият ми успех във волейбола тепърва предстои


Красимир Димов: Максималист съм – и в спорта, и в живота!


Никола Петров: Плуването е полезен спорт, добре е да се изучава в училище


Асен Великов: Най-много дължа на треньорите от Варна!


Георги Илиев: Да играя в „Черно море“ за мен е сбъдната мечта!


Eмануел Луканов: Имам още много да дам на Черно море!

Коментари

Новини Варна