IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Спорт
08:30 | 6 февруари 2019
Обновен: 19:57 | 25 април 2024

Калоян Георгиев: Обичам футбола и децата, с които работя

Гордея се с всички момчета, които съм тренирал, заяви новият директор на ДЮШ на „Черно море“ в рубриката „На спортна вълна“

По материала работи: Слав Велев
Калоян Георгиев: Обичам футбола и децата, с които работя

Калоян Георгиев е директор на Детско-юношеската школа на „Черно море“ и треньор на набор 2006 на „моряците“. Работи в школата вече 10 години. Бил е треньор и на набор 1998, с който печели републиканската титла през 2013 година. 

 

- Г-н Георгиев, в началото на новата година стана ясно, че Вие заставате начело на детско-юношеската школа на „Черно море“. Какво означава за Вас този пост?

- Това е едно признание за мен от страна на ръководството за 10-годишния труд, който съм положил, и една голяма отговорност, но аз я приемам и ще работя за доброто на школата, на всички деца и колеги.

 

- Кои са целите, които си поставяте, и какви са амбициите, които имате за развитие на школата?

- Амбициите ми са големи, но искам да мине малко време, да се ориентирам в ситуацията. Хубавото е, че аз съм в детско-юношеската школа на „Черно море“ отдавна, познаваме се добре с всички колеги и ще работим заедно. Аз без колегите си няма как да направя нещо сам, затова разчитам на тяхната помощ и съпричастност, за да постигнем нещата, които сме си наумили. Когато вече имаме поставени цели, когато сме единни, мисля, че нещата ще се получат.

 

- Успяхте ли вече да проведете разговор с всеки от треньорите и ще има ли всъщност промени в работата на отделните набори в школата на „Черно море“?

- Провел съм разговори с всички колеги, събрахме се и всички заедно, проведох и индивидуални разговори с всеки. Засега няма да има промени. Ще ми трябва малко време, защото ще продължа да водя и набор 2006, ще съгласуваме нещата с колегите, предполагам, че до лятото нещата ще бъдат така. Давам си време да се запозная с обстановката и да бъда по-полезен както за децата тук, така и за цялата школа.

 

- Какво искате да постигнете с набор 2006 на "Черно море"?

- Звучи клиширано, но аз искам първо те да бъдат възпитани, да бъдат мъжки момчета, да бъдат добри ученици, което някои хора го подценяват. Отборът е на доста високо ниво, колкото и да звучи нескромно. Целта е децата да се развият и да станат още по-добри футболисти и най-вече – културни и възпитани момчета.

 

- Коя възраст всъщност е решаваща за развитието на един млад футболист?

- Няма решаваща възраст според мен, но като цяло нишката се къса между 16 и 18 години, тогава, когато момчето трябва да влезе в мъжкия футбол, защото нещата там са много по-различни, отколкото в юношеския. Някои деца го разбират, други не, затова и нашата работа – на треньорите, е да се опитаме да ги подготвим,  като дадем най-доброто от себе си, както и те, разбира се, дадат най-доброто, за да постигнем крайната цел – футболист от детско-юношеската школа, който да играе в първия отбор на клуба.

 

 

 

- Много талантливи млади футболисти не успяват да го направят този преход към мъжкия футбол, защо всъщност се къса нишката точно там?

- Замислял съм се доста пъти над този въпрос, говорил съм и с колегите… Предполагам, че вината е както във футболиста, така и в нас, треньорите, най-вероятно и ние някъде сме сгрешили, но самите деца понякога се поддават на други изкушения. Аз препоръчвам на всички деца, които искат професионално да се занимават с футбол, да вложат повече воля, за да може в крайна сметка да станат професионални футболисти и да бъдат редом до играчите, които гледат по телевизията и им се възхищават. Това не е невъзможно. Ето, сега нашият старши треньор в „Черно море“ – Илиан Илиев, дава шанс на много млади момчета. Всичко зависи от нашата работа в школата – на треньорите и на децата. Те трябва да умеят да сграбчат своя шанс, когато им се предостави, нищо не трябва да им се дава даром, според мен. Това, че си юноша на дадения клуб, не означава автоматично, че ще те вземат при мъжете. Ако заслужаваш, тогава ще попаднеш в първия отбор.

 

- По-различни ли са днешните деца от децата преди от гледна точка на отдадеността в тренировките и любовта към спорта?

- Аз мисля, че не е много правилно да се правят такива сравнения, защото по наше време, когато ние сме били деца, всичко е било много по-различно. Според мен сега имат много по-голям шанс да станат футболисти, защото и условията са малко по-добри, екипировката също. Това са неща, които липсваха назад във времето. Дава им се и повече шанс в последните години. Винаги е имало различни деца – както културни и възпитани, така и на другия полюс. Всички деца, които тренират в школата на „Черно море“, ние сме преценили, че имат нужния потенциал, и задача на всеки един от треньорите е да го развие до максимална степен. Не всички могат да станат професионални футболисти, разбира се, нека не се заблуждаваме. От 20 момчета едно-две да се наложат в професионалния футбол, това ще е успех. Футболът най-вече учи на дисциплина и на воля. Когато те липсват, треньорът има задачата да ги възпита в тях. В крайна сметка дори да не станат професионални футболисти, да станат добри хора, колкото и клиширано да звучи.

 

- Доколко важно е за един клуб да има развита детско-юношеска школа и да разчита на собствени кадри в първия отбор?

- Според мен това е едно от най-важните неща. Тези деца са тук от седемгодишни, тренират 10 години, дават всичко от себе си. Те са закърмени с идеята за „Черно море“ и според мен, когато им се даде шанс в мъжкия състав, когато го заслужават, разбира се, те ще дадат всичко от себе си, защото ще играят и за името на клуба, не само за собственото си име.

 

- Вие самият защо се насочихте към футбола?

- Играя от малък. Обичам този спорт. Обичам и децата, с които работя. Тези две неща са най-важни за работата на треньора според мен и това важи за всеки спорт, не само за футбола. Ето, сега, по коледните и новогодишните празници не тренирахме две седмици и накрая вече децата ми липсваха, нямах търпение да подновим подготовката. Всеки от отбора ме чувства близък, споделя с мен, даже понякога се получава така, че аз знам неща, които дори родителите им не знаят. Но моите футболисти са наясно, че когато започнем да работим, трябва да са сериозни и отдадени, всеки си знае отговорностите и задълженията. Гордея се с всички момчета, които съм тренирал.

- Изглеждате много отдаден на треньорската професия, кога решихте да й се посветите и защо?

- От 14 години работя с деца и това ми носи голямо удоволствие. Смятам, че мога да дам нещо от себе си, за да помогна за развитието им във футбола.

 

- Как се усъвършенствахте в тази професия?

- Специализирал съм в редица европейски клубове – „Аякс“, „Манчестър Юнайтед“, „Рома“, „Айнтрахт“ (Франкфурт).

 

Бил съм един от треньорите на камповете на „Интер“, „Милан“ и „Динамо“ (Загреб).

 

Участвал съм в много международни семинари, организирани в България през годините. Това много помага, най-вече с контактите, които създадох и които са от полза както за мен, така и за школата на „Черно море“. През 2012 и 2013 г. организирахме един турнир във Варна, в който играха отборите на „Манчестър Сити“, „Бешикташ“. Предишният набор на „Черно море“, който водех, се изправи тогава срещу „Манчестър Сити“, а в състава беше Фил Фодън, който вече играе при Гуардиола. Всички тези международни контакти допринесоха много за идеите, които имам в момента, и смятам, че те ще помогнат за развитието на цялата школа.

 

Доволен съм от срещата си с различни култури и схеми на игра – в Холандия, в Англия, в Италия – навсякъде по различен начин разбират футбола.

 

Ние не можем да копираме, трябва да го пречупим през нашата призма на треньори според условията, които имаме, според децата, с които разполагаме.

 

 

 

- Кои са трудностите, които срещате в работата си като треньор?

- Трудности винаги има, както в живота, така и в работата на треньора… Гледам да не им обръщам внимание. Важното е да не спираме да се борим!

 

 

 

 

 

Валентин Димитров: „Черно море“ винаги ще ми е на сърце!

 

 

- Вальо, от колко време тренираш футбол и как реши да започнеш?

- Вече 10-11 години… Започнах още в детската градина. Баща ми е футболист и затова се запалих.

 

- Вече от няколко години ваш треньор е Калоян Георгиев, кажи какво  е да се работи с него?

- За мен е чест да работя с треньора Калоян Георгиев. С него се работи перфектно, има и шеги по време на работа, не е само тренировка. Той ни научи на много неща, на основата във футбола. С него спечелихме доста трофеи досега.

 

- Какви са мечтите, които имаш ти във футбола?

- Надявам се да стана добър вратар след време.

 

- Кои са вратарите, от които се учиш?

- Неделчо Добрев най-вече ме е научил на доста неща…

 

- Защо избра школата на „Черно море“?

- Избрах тази школа, защото мисля, че в нея се работи най-професионално във Варна. Допада ми и мъжкият тим като стил на игра. „Черно море“ винаги ще ми е на сърцето.

 

 

 

 

Георги Пасков: Искам да постигна кариера като големите футболисти

 

- Георги, от колко време тренираш футбол и как се запали?

- Вече 7 години... Изгледах няколко мача, като бях по-малък, и спортът много ми хареса. Реших да се запиша на тренировки и така започнаха по-сериозните ми занимания с футбола.

 

- Как се спря на школата на „Черно море“?

- Първо бях в „Делфините“, но след това почти всички от отбора решихме да се прехвърлим в „Черно море“, защото от клуба излизат доста качествени футболисти.

 

- Кои са любимите ти футболисти?

- Кристиано Роналдо… Много харесвам и Мартин Минчев, все пак той е звезда на „Черно море“, и то млада, успял е във футбола, и то на толкова ранна възраст.

 

- Кои са мечтите, които имаш ти във футбола?

- Искам да успея като големите футболисти да постигна кариера.

 

- От няколко години работите с треньора Калоян Георгиев, какви са твоите впечатления?

- Той е уникален човек и много добър треньор. На първо място поставя изграждането на колектива, а след това мисли за останалото.

 

 

 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА


Още от "На спортна вълна":

 

Даниел Несторов: Футзалът е за по-бързо мислещи и по-технични състезатели


Веселин Бранимиров: Футболът е любов и неизлечима болест

 

Божил Колев: Нямам червен картон в кариерата си


 

 
 
 


 

Коментари

Новини Варна