IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Спорт
08:20 | 1 април 2020
Обновен: 22:43 | 18 април 2024

Яна и Саша Митеви: Щастието е най-голямо, когато успехът е споделен

Всяко лишение си струва, когато човек обича това, което прави, споделиха в рубриката „На спортна вълна“ грациите от клуб „Аква Спорт“

По материала работи: Слав Велев
Яна и Саша Митеви: Щастието е най-голямо, когато успехът е споделен

Близначките Яна и Саша Митеви са част от звездния отбор на варненския клуб по синхронно плуване „Аква Спорт“, който за поредна година показва, че няма конкуренция у нас. Състезават се в дует, част са и от комбинираната програма, с която девойките завоюваха историческото за България девето място на европейското първенство в Прага минатала година. 2020-а е дебютна за тях при жените. Предстоят им световни серии в Египет и Казан, отложени с неопределен период поради коронавируса.

Разговорът с Яна и Саша Митеви, слага един грациозен завършек на рубриката „На спортна вълна... За успехите и благодарността от споделената радост, разказаха момичетата от „Аква Спорт“...


БЛИЗНАЧКИТЕ ИМАТ СИЛНА ВРЪЗКА ПОМЕЖДУ СИ, и това ги води към успехите в синхронното плуване.

 

 

- Момичета, започнахте годината по най-добрия начин, с категорично представяне на държавното първенство. Какво ви прави по-добри от всички останали?

Яна: Мисля, че връзката помежду ни, която имаме като близначки, е водещата сила, която ни дърпа напред. Според мен я усещаме не само ние, а и публиката, и съдиите. Близостта между нас спомага и за по-лесното постигане на синхрон по време на съчетание. Тъй като живеем заедно, можем по всяко време да обсъждаме проблематичните моменти при дуета ни и да правим сухи тренировки за подобряване на синхрона.

- Саша: Разбираме се идеално, често дори чисто интуитивно се усещаме. Като дует това, че сме близначки ни помага много. Знаем как да си помагаме една на друга и работим чудесно заедно.

 

ТРЕНЬОРКАТА НИ ГАЛИНА ГЕОРГИЕВА (В СРЕДАТА) е в основата на нашите успехи, казват момичетата от "Аква спорт".

 

- Какви са взаимоотношенията ви с останалите момичета в отбора? Добрият колектив ли е в основата на успехите, които „Аква Спорт“ постига?

- Яна: Радваме се на дългогодишно приятелство и безусловно доверие помежду ни, а отдадеността на всеки в колектива е ключът към успехите ни.

- Саша: Всички момичета сме много близки и много сплотени. Разбираме се отлично и това несъмнено е нещото, което ни води толкова силно като отбор напред.


 

ВСИЧКИ В ОТБОРА СМЕ ПРИЯТЕЛКИ, споделят момичетата.

 

- В коя от дисциплините в синхронното плуване се чувствате най-уверени?

Яна: Аз лично се чувствам най-уверена по време на комбинираната програма, когато всички момичета играем заедно, защото работата в екип ми носи огромно удоволствие и според мен, когато успехът е споделен с някого, щастието е много по- голямо.

- Саша: Комбинираната програма е любимата ми дисциплина и при нея определено играя с най-голямо удоволствие и желание. Обичам общите съчетания, защото чувството да усещаш подкрепата на останалите момичета, с които играеш, наистина е несравнимо.

 

Момичетата на "Аква Спорт" са доказали, че могат да тренират, дори при снеговалеж, забеляза фоторепортерът ПЛАМЕН ГУТИНОВ
 

 

- Как ще се отрази принудителното прекъсвъне заради коронавируса на подготовката ви?

Яна: Със сигурност това прекъсване на тренировъчния процес за неопределен период от време ще има отражение върху спортната ни форма и до някаква степен ще си проличи във водата, но ние ще дадем всичко от себе си да влезем по най-бързия начин в кондиция и влиянието на паузата да е минимално.

- Саша: Наложеното извънредно положение и принудителното затваряне на всички спортни комплекси със сигурност ще се отрази отрицателно на общата тренировъчна подготовка на всички спортисти. Въпреки това  всяка една от нас ще се опита максимално да поддържа добра спортна форма, за да може при възобновяването на тренировките всички да се върнем в кондиция възможно най-бързо.

 

ГАЛИНА ГЕОРГИЕВА С НАГРАДАТА за треньор номер едно в артистичното плуване за 2019-а

 

- Вашата треньорка Галина Георгиева бе отличена като треньор номер едно в артистичното плуване за миналата година. Каква е нейната роля за вашите успехи?

Яна: Тя не веднъж през годините се е проявила като доказан професионалист. Бих казала, че тя е движещата сила в нашия отбор, защото отдава цялото си време и влага душата си в това, което прави. Мисля, че това я прави толкова добър треньор.

- Саша: Тя е изключителен професионалист. Дължим всичко на нея и сме й много благодарни за това, че вярва в нас и ни помага да постигаме целите си.

 


 

- Кое е най-важното, което научихте от нея?

Яна: Най-важното нещо, което научих от нея за всички тези години, е следното: Успехът никога не идва лесно или наготово. Изисква се много труд и постоянство, за да постигне човек целите си, независимо в коя сфера на живота. Винаги има моменти, в които може да се почувстваш обезкуражен, но тайната е в това да не се плашиш от трудностите, а да ги приемеш като възможност да станеш още по-добър в това, което правиш.

- Саша: През годините най-важното нещо, което съм научила от нея е, че въпреки трудностите винаги трябва да продължаваш да се бориш за целите си и всеки един ден да даваш най-доброто от себе си на тренировка. Показа ми, че усърдния и упорит труд винаги се възнаграждава и накрая изпитвайки удовлетворението от постигнатите резултати , разбираш, че всеки един час прекаран в басейна си е заслужавал напълно.

 

 

 

- Кога започнахте да тренирате синхронно плуване и защо се насочихте към този спорт?

- Саша: Започнахме да тренираме класическо плуване още на 6-годишна възраст. Може би година по-късно треньорката ни предложи да се запишем при нея на синхронно плуване. Както на всяко малко дете идеята да танцуваме във вода с музика ни хареса много и веднага приехме.

Яна: След като вече можехме да плуваме, комбинацията от музика, танци и вода предизвика веднага огромен интерес у нас. Спортът ни се стори вълнуващ, интересен и различен.

 

 

ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ МОМИЧЕТАТА В ОТБОРА са заедно от самото начало.

 

- Спомняте ли си първата тренировка, какво беше чувството?

- Яна: Не си спомням конкретно първата ми тренировка, но помня че в началото изпитвах известен страх от водата и определено бях неспокойна по време на тренировките, особено, когато бяха в дълбокия басейн.

- Саша: Спомням си, че ми беше много трудно на първите тренировки. Даже се чудих какво оправдание да си измисля, за да си остана в къщи. Сравнително бързо преодолях притеснението си и желанието да се уча и да напредвам растеше все повече.


 

 

- С какво се променихте от тогава до днес?

Яна: През изминалите години се научих да не приемам тежко загубите и да се радвам винаги от сърце за успеха на останалите около мен. Едно от нещата, които изисква нашият спорт, е екипната работа. Поради тази причина с времето се научих на толерантност, на търпение, послушание и на това винаги да уважавам мнението на хората, с които работя.

- Саша: За всички тези години спортът ми е помогнал в много неща. Научил ме е на постоянство, дисциплина, работа в екип и на толерантност към другите. Но най-важното- научих се да губя и как да се изправям отново след провал, което всъщност  е най-важното за един спортист.

 

 


 

- Спортът веднага ли ви грабна или имаше известен период на свикване, докато си повярвате, че можете?

- Саша: Спомням си, че в началото ми беше доста трудно, тъй като това е необичаен спорт и изисква особена практика докато свикнеш да се задържаш във водата в определени позиции.

Яна: В началото ми трябваше време докато свикна с идеята да стоя с главата надолу във водата без да дишам, но с всяка следваща тренировка желанието ми да се развивам ставаше все по-голямо и това ме караше да вървя напред и да не се отказвам.

 

 


 

- От самото начало ли сте в клуб „Аква Спорт“, защо го предпочетохте?

Яна: Да, това е единственият отбор, в който сме тренирали. Честно казано родителите ни не са проучвали различните клубове и възможности, а просто са се познавали лично с треньорите Галя и Стефан от по-рано и затова са се насочили към този отбор.

- Саша: Родителите ни избраха да ни запишат в „Аква Спорт“ още в началото и от тогава винаги сме тренирали само в него. Много съм щастлива, че са направили този избор и смятам, че клуб „Аква Спорт“ е най-доброто решение.


 

 

- Кои са най-скъпите лично за вас успехи, от постигнатите до момента?

Яна: Определено успехът, който постигнахме на европейското първенство през 2019 година в Прага, е постижението, с което най-много се гордеем. Цялото състезание беше едно неповторимо преживяване, което ни донесе много хубави емоции и ни сплоти още повече като екип.

- Саша: Това е резултат, който сме постигнали с изключителен труд и ние всички се гордеем изключително много с него.


 

 

НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО В ПРАГА, където в комбинираната програма постигнаха историческото за България девето място.

 

- На какво според вас се дължи този успех?

Яна: Успяхме да издържим на голямото напрежение и да дадем всичко от себе си в конкретния момент.

- Саша: Според мен за европейското първенство заминахме във възможно най-добрия състав. С тези момичета сме много близки и имаме наистина специална връзка помежду си. Това в голяма степен помогна за общата мотивация и преследването на целта. Разбира се постигнатият резултат е отражение на упоритостта и усърдните тренировки, както и на огромния труд на треньорката ни.


 

- Какво означава за вас да представяте България на такива значими форуми?

 

- Саша: Като малка никога не съм си представяла, че можем наистина  да стигнем до тук и да участваме на толкова престижни първенства. Да представяме собствената си родина на толкова значими форуми е същевременно вдъхновяващо и отговорно. Това е голяма привилегия, за която сме много благодарни.

 

 

Яна: Та не е ли това мечтата на всеки спортист – да представя родината си на международни състезания?!


 

- Какви цели си поставяте от тук нататък?

Яна: Целите са работа на треньорския щаб, а нашата задача е да ги постигаме.

Саша: Разбира се всяка една от нас си мечтае да стигне до много по-сериозни и големи състезания. Засега участието на следващото европейско първенство за старша възраст, както и за жени, е основната ни цел.

 

 


 

- Как успявате да съчетавате спорта с останалите си ангажименти?

Яна: За мен спортът не е пречка в ежедневието ми и не възпрепятства останалите ми занимания . С годините се научавам все по-добре да си нареждам правилно приоритетите.

- Саша: Спортът ни учи на дисциплина и как правилно да разпределяме времето си, така че да се справяме с тренировките и с ученето, дори и да не ни остава свободно време...  Всички момичета учим в училища с високи изисквания и спортът ни помага и там да се справяме отлично.

 

 

 

- Каква е ролята на изкуството в синхронното плуване?

Яна: Ние получаваме голямо вдъхновение от музикалния съпровод в нашите изпълнения. Винаги чакаме с огромно нетърпение музикалната селекция за новия спортен сезон и в това отношение нашата треньорка винаги надминава очакванията ни и показва много издържан в музикално естетично отношение вкус.

- Саша: Синхронното плуване е изключително красив и впечатляващ спорт. Разработването на ново съчетание несъмнено  е истински  творчески процес.


 

- Помагате ли с идеи при разработването на новите съчетания или разчитате изцяло на вашата треньорка?

Яна: С натрупването на състезателен опит ние започваме да участваме все по-активно в творческия процес на съчетанията. Това е двустранна ползотворна връзка между нас и треньорката ни, от която очевидно произлизат добри резултати.

- Саша: Основните идеи и цялостната представа за новото съчетание винаги е задача на треньорката ни. Вече при процеса на разработване на отделните елементи се включваме и ние с наши предложения и тя ни стимулира за това.


 

 

- Какво ви дава и какво ви отнема решението да тренирате активно синхронно плуване?

Яна: Спортът ме зарежда с много вълнуващи емоции, учи ме да надграждам себе си и ми дава огромната възможност да обикалям света с моите най-добри приятели. Понякога ми се иска да помързелувам, но не ми остава време за това.

- Саша: Спортът има основна роля в живота ми и ми помага по различни начини в много други направления. Всеки един сериозен спортист трябва да се лиши до някаква степен от определени удоволствия, но когато човек прави това, което обича, накрая осъзнава, че  всяко  лишение си заслужава напълно.


 

- Кои са най-интересните страни, в които спортът ви отведе?  

- Яна: Аз лично съм най-впечатлена от Унгария и по-точно от столицата Будапеща, изумителен град с невероятна архитектура и вълнуваща история.  Освен това имахме прекрасната възможност да се състезаваме на най-модерния плувен комплекс в Европа, който е впечатляващ и направи цялото преживяване още по-незабравимо.

- Саша: Спортът ми е дал възможността да посетя  различни държави, но със сигурност мястото, в което се влюбих  е Будапеща. За щастие успяхме да разгледаме голяма част от този невероятен град и до днес за мен това остава любимата ми дестинация.

 

 


 

- Приятелствата ви предимно със спорта ли са свързани?

- Яна: Да, съотборничките ми са едни от най-близките ми хора и това че прекарваме толкова много време заедно определено ни сближава.

Саша: Определено момичетата от отбора  са хората, с които най-много обичам да прекарвам времето си. С тях имаме незаменимо приятелство и сме преживели изключителни моменти заедно, което ги прави много специални за мен.

 

 

- Имате ли приятели, които покрай вас се заинтересуваха от синхронното плуване?

- Саша: Със сигурност мога да кажа, че покрай мен голяма част от приятелите ми проявиха чисто любителски интерес към този вид спорт.

Яна: Но да го практикуват – не, защото синхронното плуване е спорт, който не е за всеки...

 

 

- Вие самите интересувате ли се чисто любителски и от други спортове?

Яна: Да, за особено интересни спортове намирам леката атлетика, футбола и фехтовката, а като малка тренирах, освен синхронно плуване, и модерен балет.

- Саша: Уважавам всеки един спорт, но особено обичам да наблюдавам състезанията по волейбол и тенис.


 

 

- Какво обичате да правите в свободното си време?

Яна: Обичам да прекарвам свободното си време със семейството и с приятелите и освен това се посвещавам  на нещата, които ми доставят удоволствие, като едно от тях е фотографията.

- Саша: Свободното си време прекарвам основно със семейството и приятелите си, защото за мен времето, прекарано с близък човек, никога не е достатъчно.


 

 

- Как виждате професионалната си реализация за в бъдеще и има ли място спортът в нея?

- Яна: Все още нямам ясна представа за бъдещето си и за това с какво искам да се занимавам. Засега синхронното плуване ми е един от приоритетите в ежедневието и само времето ще покаже дали това ще остане така и за напред.

- Саша: Честно казано нямам ясна представа за това на какво искам да посветя бъдещето си. Засега синхронното плуване е задължителна част от живота ми и времето ще покаже дали ще имам възможността спортът да остане един от приоритетите ми.

 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

Още на тема плувни спортове от рубриката "На спортна вълна":


Александър Велков: Мечтата ми е да играя професионално водна топка


Василики Кадоглу: Първия маратон преплувах, за да преодолея страха си от дълбокото


Георги Цурев: Винаги скачам във водата с една цел – да победя


Далия Пенкова: Синхронното плуване е като балет във водата


Калина Николаева: Плуването ме срещна с много приятели


Станислав Райков от КПС - Варна: Щастлив съм, че съотборниците ми вярват


Александър Матев: Обичам предизвикателствата!


Найден Найденов: КПС –Варна, ще гони три шампионски титли през годината


Александър Николов: Първият винаги остава в историята


Галина Георгиева: Лесно е да постигнеш успех, по-трудно е да го защитиш!


Никола Петров: Плуването е полезен спорт, добре е да се изучава в училище

Коментари

Новини Варна