Преговорите за Brexit се възобновяват утре?
Търси се решение в рамките на седмица
Публикувана: 6 Oct 2019 | 8:21

Очаква се утре да бъдат възобновени преговорите за Brexit между Европейския съюз и Лондон, предаде Франс прес, цитирана от БТА и dnes.bg.

 

ЕС е по-скоро на позиция, че предложенията на британския премиер Борис Джонсън с цел избягване на Брекзит без сделка са недостатъчни. Това мотивира Джонсън да разговаря вчера с лидери на страни от ЕС.

 

Един от неговите събеседници бе финландският премиер Анти Рине, чиято страна е председател на Съвета на Европейския съюз. Рине е подчертал в разговора си с Джонсън, че е важно да бъде намерено решение в рамките на една седмица.

 

Холандският премиер Марк Рюте заяви в Туитър, че е разговарял с Борис Джонсън и му е обърнал внимание, че във връзка с британските предложения остава да се уточнят още много важни въпроси. Според Рюте има да се свърши още много работа преди срещата на Европейския съвет на 17 и 18 октомври.

 

Брюксел не бе очарован от новите британски предложения за Brexit. "Предложенията на Великобритания не могат да служат за основа за сключването на сделка", заяви в петък говорителката на Европейската комисия Наташа Берто.

 

Лидерите на Европейския съюз ще трябва да решат на срещата си в Брюксел на 17 и 18 октомври дали са налице необходимите условия за ново удължаване на срока за Brexit. Борис Джонсън обаче обещава Brexit на всяка цена да настъпи на 31 октомври.

 

Британският вестник "Дейли телеграф" във вчерашен материал обръща внимание на възможността Унгария на премиера Виктор Орбан да се притече на помощ на Борис Джонсън в случай, че британският лидер бъде принуден да иска отлагане на Brexit. За подобно отлагане е необходимо единодушното одобрение на всички държави членки и само един глас против е достатъчен за блокиране на искането.

 

"Засега няма искане за отлагане на Brexit, което значи, че няма и за какво да се спекулира", заяви пред Франс прес източник от унгарското министерство на външните работи.

Коментари ( 0 )