IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
17:09 | 20 октомври 2019
Обновен: 20:26 | 22 април 2024

Операцията "Извор на мира" била важна за сигурността на Турция

Чавушоглу иска "терористите да се оттеглят до 120 часа"

По материала работи: Слав Велев
Операцията "Извор на мира" била важна за сигурността на Турция

Операцията в Северна Сирия на Турция „Извор на мира“ е стратегически важна не само за Анкара, но и за Дамаск, както и за стабилността и безопасността на целия регион, предава Anadolu Agency, цитирана от агенция "Фокус".

Това заяви външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

 

„Искаме да видим терористите да се оттеглят от обявената зона за сигурност до 120 часа“, заяви Чаувшоглу пред журналисти.

 

Той имаше предвид кюрдските формирования в Северна Сирия, които според споразумението сключено между Анкара и Вашингтон по-рано, трябва да се изтеглят от региона до края на договореното прекратяване на военните действия.

 

Чавушоглу подчерта, че силите на „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС) и „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК) вече се изтеглят от Северна Сирия, но все още нарушават сделката за зоната за сигурност, договорена със САЩ.

На 9 октомври Турция започна операция „Извор на мира“, за да подсигури, според правителството в Анкара, югоизточната си граница със Сирия. Турция иска да установи зона за сигурност на територията на Северна Сирия, която да е чиста от елементи на обявените за терористични организации от Анкара ОНС и ПКК.

 

На 17 октомври Турция се съгласи на временно прекратяване на операцията, за да се изтеглят силите на кюрдите от границата.

 

Това се случи след среща между Ердоган и американския вицепрезидент Майк Пенс, които се срещнаха в турската столица същия ден.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна