IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
15:31 | 21 февруари 2020
Обновен: 23:18 | 22 април 2024

В САЩ виждат дестабилизираща роля на Турция на Балканите

Това коментира Андрю Карпентър, бивш съветник по външна политика на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън

По материала работи: Борис Проданов
В САЩ виждат дестабилизираща роля на Турция на Балканите

Турското правителство провежда така нареченото "законно дело" в Средиземноморието и на Балканите, което превръща страната в дестабилизираща сила в региона, коментира Андрю Карпентър, бивш съветник по външна политика на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.

 

Турция нарушава международните норми чрез проучване на въглеводороди извън Кипър, подписване на морска сделка с Либия, която включва гръцки острови и екстрадира опозиционни фигури от Балканите чрез извънсъдебни средства, обяснява пред "Катимерини", Карпентер, старши директор на Центъра за дипломация и глобален ангажираност на Пен Байдън.
 

"В различни области, Турция е по-скоро причина за проблема, отколкото източник на решения, и затова смятам, че отношенията между САЩ и Турция са толкова обтегнати в момента", допълва Карпентър. 

 

Турция нарушава върховенството на закона, като отказва Кипър на правото да изследва въглеводороди и изпраща свои собствени сондажни кораби близо до острова. Тактиката създава неприязън между кипърски гърци и турци на етнически разделения остров и пречи на политическото решение за обединяване на общностите, обяснява той.

 

Според него, морското споразумение с Либия е друг пример, как Турция е източник на регионално напрежение.
Турските планове за проучване на въглеводороди край гръцкия остров Крит, позовавайки се на карта, съставена с Либия като част от морската сделка, също увеличава регионалната нестабилност. Въпреки че гръцко-турското напрежение над територия е отдавна, тези последни стъпки не трябва да се подценяват, казва Карпентър.

 

"Мисля, че е необходимо САЩ да се намеси и да проведе много откровени разговори, особено с турците".

 

По думите му, "Турция все повече се откъсва от международната нормативна система, която се прилага през последните няколко десетилетия."

 

Коментари

Новини Варна