Русия плащала на талибани да убиват войници на коалицията
Твърдението е на британските сили за сигурност
Публикувана: 28 Jun 2020 | 17:25

Британските сили за сигурност потвърдиха информацията, която бе изнесена от вестник „Ню Йорк таймс“, че руското разузнаване е плащало на талибани да убиват войници от силите на коалицията в Афганистан.

 

Телевизионният канал Скай нюз съобщи, че източник на британското разузнаване е потвърдил сензационното разкритие на „Ню Йорк таймс“.

 

В момента в Афганистан има около 1 000 британски войници, разположени основно в столицата Кабул, като няма сведения някой от тях да е пострадал в резултат на „руския заговор“.

 

Том Тудженхат, председател на Комиисията за външни дела към Камарата на общините и бивш военнослужещ в Афганистан коментира, че изнесените сведения са силно обезпокояващи, като допълни, че е добре известно, че руското ГРУ (Главно разузнавателно управление) е активно във Великобритания и други места по света.

 

В публикация се твърди още, че Москва се опитва да попречи на възможна мирна сделка в Афганистан, подготвяна от американците.

 

Източникът на британското разузнаване е заявил за Скай нюз, че прословутият Отдел 29155 на руското военно разузнаване, който е замесен в действията в Афганистан, е отговорен също за нападението с „Новичок“ срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солзбъри, както и отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, опита за преврат в Черна гора и подривната дейност в Молдова.

 

БНР

Коментари ( 0 )