Портних: Нека ценим силата на словото и да го използваме разумно
Да бъдем единни, думите да ни събират, а не разделят, пожела Иван Портних
Публикувана: 24 May 2020 | 13:14
Снимка: Община Варна

Да си пожелаем да бъдем единни – като 30-те букви от нашата азбука, думите да ни събират, да не ни разделят, пожела Иван Портних
Кметът на Варна Иван Портних отправи празничното си приветствие от двора на СУ “Димчо Дебелянов”, обновено по европейски проект, съобщиха от пресцентъра на Община Варна.

 

“Тази година най-българският празник – 24-ти май, ще бъде по-тих. Затова по-силно трябва да се чуят думите на благодарност към нашите учители и дейци на културата, към хората, които създават познание и грамотност! Благодаря, че в дните на изпитание те бяха и продължават да бъдат с нас и нашите деца. Влязоха във виртуалните класни стаи и аудитории, поканиха в домовете ни изкуството. Така въпреки социалната дистанция, ние останахме заедно. Вярвам в силата на тази заедност. Затова нека в Деня на българската писменост и култура, да си пожелаем да бъдем единни – като 30-те букви от нашата азбука. Нека ценим силата на словото и да го използваме разумно, думите да ни събират, да не ни разделят”.

 

Поздравления отправиха също Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Лилия Христова, директор на дирекция “Образование и младежки дейности”. Точно в 11 ч прозвуча празничният звън на камбаните в катедралния храм “Успение Богородично”, а след това в небето бяха пуснати 30 балона с буквите от българската азбуката и 30 гълъба.

 

Десетки поздравления и видеообръщения от детски градини, училища, университети, читалища и духовно-просветни центрове изпълниха страницата във фейсбук "Варна празнува 24-ти май", създадена от дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна. Тази година най-красивото шествия в България, което традиционно минава по улиците на Варна, е заменено с послания, клипове и снимки във виртуалното пространство, заради спазване на мерките за безопасност. В специална програма от Варна Българската национална телевизия излъчи репортажи от морската столица, в които бяха припомнени инвестициите в образованието в града - ремонтите на училища, детски градини, изграждането на детски и спортни площадки.

 

Черно море

 

 

Коментари ( 0 )