IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
08:33 | 7 юли 2020
Обновен: 16:55 | 16 март 2024

Битката на тримата генерали. Кой сега е №1?

Проучване на “Сова Харис”: Мутафчийски мина по рейтинг Борисов и Радев

По материала работи: Слав Велев
Снимка: "Труд"

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски е с най-висок процент на доверие сред политическите и публичните личности у нас. Той изпреварва президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов по рейтинг, които се нареждат съответно на второ и трето място. Това показва експресно проучване, проведено от агенция “Сова Харис” в периода 26 юни - 1 юли сред 1000 респондента. Изследването е реализирано на база на случайна извадка от телефонни номера по метода на стандартизирано телефонно интервю сред пълнолетното население на страната, с квота по пол и възраст, пише "Труд".

 

Според резултатите, въпреки че няма публична фигура с положителен рейтинг, най-много доверие хората имат на ген. Мутафчийски - 40,4% срещу 42,8% недоверие. По този показател между втория и третия разликата е много малка - около 3 пункта. Така президентът Румен Радев се ползва с 31,9% доверие към 45% недоверие, докато премиерът Бойко Борисов е с 28,5% доверие срещу 53,7% недоверие. На четвърто място се нарежда Слави Трифонов с 20,3% срещу 52,6%.

 

“Публичното противопоставяне на позициите на президента и премиера е във фокуса на общественото мнение. Новото тук е, че имаме смяна на позициите. Явно образът на премиера е уязвен от компроматите, които излизат срещу него и тезите на президента получават все по-голяма чуваемост в обществото. Създалата се ситуация оказва влияние и върху степента на доверие, която персонално получават първите мъже в държавата”, пишат авторите на изследването.

 

Те уточняват, че близо 60 на сто от запитаните заявяват, че спазват стриктно противоепидемичните мерки, но нараства броят на тези, според които облекчаването на рестрикциите е подранило. Близо 30% са тези, които очакват кризата с коронавируса да продължи след септември.

 

Всъщност нито една от действащите към момента политически сили не е с положителен рейтинг. ГЕРБ се ползват с най-голямо доверие (малко над 28 на сто), но недоверието към партията на Бойко Борисов е двойно по-високо. БСП е с още по-лоши показатели - под 13% доверие и над 70% недоверие. Най-враждебно респондентите са настроени към “Атака” - почти 81% от запитаните нямат доверие на националистическата партия.

 

 

Към този момент при парламентарни избори 7 партии имат шанс за влизане в Народното събрание, показва проучването на “Сова Харис”. Според него ГЕРБ води с 21,3% подкрепа пред БСП, които са с 12,2%. На трето място излиза партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” (5,2%), следвана от ДПС (4,4%), ВМРО (3,9%), “Воля” и “Демократична България” (по 2,4%). Близо половината запитани не са решили или няма да гласуват, сочи проучването.

 

На този фон Президентството е институцията с най-високо доверие, като близо до нея се нареждат правителството и МВР. Далеч назад остават прокуратурата, парламентът и съдът. Всички изброени са със силно отрицателен рейтинг.

 

Според повечето запитани Васил Божков трябва да се върне у нас, ако иска да прави партия и трябва да плати предявените му данъци.

Коментари

Seedypere ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Seedypere ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Seedypere ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Seedypere ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна