IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
13:15 | 10 октомври 2020
Обновен: 12:13 | 23 април 2024

Къщите на Варна – Домът на Желябов

Сградата е съсобственост с Община Варна

По материала работи: Слав Велев
Къщите на Варна – Домът на Желябов

Къщата на Жеко Желябов се намира на ул. „Шипка“ № 2 във Варна. Сградата е построена от инж. Геро Геров, син на Найден Геров, през 1905 година. Разположена е на ъгъл, като на първия ѝ етаж се помещавала аптеката на Бораджиев, а днес магазини. На втория етаж е живял варненският юрист и политик Жеко Желябов, женен за дъщерята на Коста Ранков.


Това е една от трите сгради – недвижими културни ценности на ул. „Шипка“ №1 и №2 и  бул. „Княз Борис I“ №46, в които Община Варна има съсобственост и които бяха реставрирани по инициатива на местната власт в града.  Резултатът е видим, фасадите са укрепени, структурните елементи са възстановени, използвани са качествени материали.

Обновяването на къщите бе част от инициативата на Община Варна за възраждане на духа на Стара Варна. За целта бе създадено специално звено за опазване и съхраняване на сградите, паметници на културата.

Жеко Желябов е деен участник в политическия живот на града и депутат, поради което е бил изпратен в лагера „Белене“. Женен е бил за дъщерята на  друг знаменит варненец, Коста Ранков, един от кметовете на града, на когото  Варна дължи много за развитието на изкуствата и на туризма.

 

Черно море

 

Още от рубриката:

 

 

публикувана: 4.10.2020 | 16:30

Сградата е един от най-характерните представители на сецесиона в града

публикувана: 27.09.2020 | 14:35

Банкерът - евреин от Грузия емигрира от Варна в Палестина по време на Втората световна война

Сградата е изградена върху имота на Харалан Ангелов , един от първите кметове на града

Проектирана е преди близо 100 години от арх. Стефан Попов

 

 

Коментари

Новини Варна