IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
09:11 | 1 февруари 2017
Обновен: 02:51 | 30 април 2024

Венеция – град на гондоли и канали

450 моста и великолепни дворци също изкушават туристите

По материала работи: Пламен Янков
Венеция – град на гондоли и канали

Уважаеми читатели, продължаваме нашата рубрика “Градове на вода” с №23 – Венеция, от класацията от Топ 25 на тези дестинации. Те са обявени от една от световните круизни компании и изданието Business Insider. Рейтингът определя най-привлекателните градове на вода през очите на туристите. За съставянето на класацията са използвани данни от индекса за качество на живот на Mercer (Mercer's Quality of Living), сведения на Euromonitor International за международните туристически маршрути, а също така и калкулатор Numbeo, който съставя приблизителна стойност на кошницата на стоките и услугите в различните градове. Както вече знаете, под №22 е Банкок, преди това са Маями, Истанбул, Пърт, Осло, Дубай, Лисабон, Лос Анджелис, Хелзинки и Хонконг, 11-и е Дъблин, а преди него Голямата ябълка – Ню Йорк, девети е Токио, осми – Сан Франциско, на седма позиция e Сидни, на шеста – “българският” Чикаго, на пета – Сингапур, на четвърта – Копенхаген, на трета – Ванкувър, на втора – Барселона, а лидер е Окланд (Нова Зеландия).

 

Венеция е град в Северна Италия 

и е столица на автономния регион Венето. Градът се простира на площ  412 кв. км. Самият град включва 118 малки острова, които образуват Венецианската лагуна в Адриатическо море. Соленоводната лагуна се простира между устията на реките По и Пиаве. Градът е разделен на по-малки части, наречени сестиери: имената им са Канареджио, Дорсодуро, Сан Поло, Санта Кроче, Сан Марко и Кастело. Кошницата на стоките и услугите за туристите в този близък до нас град е $81,89.

 

Наричан още „Кралицата на Адриатика“,

„Град на водата“, „Град на мостовете“ и „Град на светлината“. Няма друг град като Венеция – има 180 канала, 450 моста и великолепни дворци. Около най-големия от всички – Канале Гранде, има над 170 красиви сгради, датиращи от XIII до XVIII век. Запазена марка са гондолите.

 

ГОНДОЛИТЕ И КАНАЛИТЕ СА ЗАПАЗЕНАТА марка на Венеция. Те са в основата на всичко, което харесват туристите в този град.

 


Венеция е открита от бежанци. Когато германските племена нахлули в Северна Италия през V век, много хора избягали в тази труднодостъпна област в Адриатическо море. През вековете обществото на бежанците се превърнало в най-силното търговско пристанище в Средиземно море. По време на разцвета си Венеция има 3000 търговски кораба и 300 други плавателни съда. След падането на Наполеон Венеция е управлявана от австрийците. През 1866 г.  тя става част от Италия. През 1932 г. се отваря автомобилен и жп мост между града и континента. Това поставя началото на ускореното развитие на Венеция като туристическа дестинация.

 

СВЕТЛИНИ от нощния град.

 

 

Трудно е да се ориентирате из улиците

на този невероятен град, но това не трябва да ви спира. Ще се ориентирате по-лесно, ако следите насочващите надписи на сградите, такива има и по посока на площад „Сан Марко“, към Централната гара и други популярни места в града. Оставете другите туристи на площада  „Сан Марко“ и моста „Риалто“ и разгледайте лабиринта от малки квартали.

 

ВЕЧЕРЯТА КРАЙ ЕДИН ОТ МНОГОБРОЙНИТЕ канали е изключително романтичен момент.

 

 

Венеция е застроена  на 117 островчета

и на територията й има около 150 канала и над 400 моста. През зимата тук се вихри карнавал, на който се стичат любители на приключенията от цял свят. Пролетното наводнение превръща града в приказно царство. През лятото туристите запълват площадите и улиците и превръщат града в многолюден Вавилон, където са се смесили всички народи на Земята. А през есента, когато туристическият поток намалее и слънцето вече не е толкова силно, местните жители започват своите весели празници.


Петнадесетте века на нейната славна история, богата с епохални събития, придават на този град вълнуващо очарование.

 

ТРАДИЦИОННИЯТ КАРНАВАЛ във Венеция е едно от уникалните събития за Италия.

 

 

 

ОГРОМНИ КРУИЗНИ КОРАБИ посещават Венеция по време на активния туристически сезон.

 

 

 

ВСЪЩНОСТ ПОЧИВКАТА във Венеция може да бъде прекарана и така.

 

Черно море

 

Четете още Минало, настояще и бъдеще си подават ръка в Банкок

Хонолулу е мечтата на всеки турист

Маями – райско кътче за бедни и богати

Истанбул ни изкушава с най-доброто от Европа и Азия

Коментари

Новини Варна