IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
08:46 | 4 май 2018
Обновен: 21:46 | 28 март 2024

Момчил Танев от Варненската търговска гимназия: Вярвам в идеите си!

Винаги има кой да те подкрепи, стига да поискаш, споделя младежът в рубриката „Надеждите на Варна“

По материала работи: Пламен Янков
Момчил Танев

Момчил Танев е дванадесетокласник във Варненската търговска гимназия. Споделя, че обича да посещава различни събития и да затвърждава знанията си от училище. „С голямо желание се включвам в инициативи, свързани с предприемачеството и развиването на бизнес идеи. По този начин човек придобива представа за събитията на национално и международно ниво и се научава да работи с нови хора.  

 

Изясняваш си какво искаш и как можеш да го постигнеш 

Значително се подобриха и компютърните ми умения. При работата в такива инициативи разбрах, че ми се отдават графичният дизайн и видеообработката. Най-важното при разработката на една идея е нейната визуализация -  след като измислиш нещо, трябва да намериш интересен начин, по който да го представиш пред другите. 

 

Разбира се, това е свързано с много неуспешни опити да пресъздадеш това, което си надраскал на бял лист хартия и часове работа пред компютъра. Важен е крайният резултат. С трупането на опит започваш да разбираш отсрещните реакции. 

 

Успяваш да намериш златната среда, 

в която да изпълниш и твоите, и чуждите очаквания. Изпробваш всякакъв вид дизайни, с които да въздействаш на хората. Междувременно започваш да забелязваш всичко около себе си като реклами, лога и начини за представяне. Графичният дизайн в днешно време е навсякъде около нас. Няма как да не си направиш изводи от това, което виждаш всеки ден“, отбелязва Момчил. 

 


 

Той е ментор на отбора, победил в иновационния лагер, посветен на Седмицата на парите. „За първи път погледнах на лагера от различен ъгъл, не като участник. Инициативата е замислена и организирана по добър за развиването на различни умения начин, позволяващ на всички да се включат в подготовката. Получи се свежо и интересно събитие. Впечатлен останах от гъвкавостта, която прояви ръководството, и това, че учениците успяха да хванат ритъма и идеята на мероприятието. Показахме, че

 

въпреки че сме неопитни, ние притежаваме качества и потенциал

Екипът, който сформирахме, не се беше срещал преди. Наложи се от раз да започнем да работим заедно и да представим идея, която има значение.

 

Как си представяме парите след 250 години, беше казусът, който се оказа изключително интересен и предизвикателен за нас. Дори специалисти биха се затруднили да дадат отговор на този въпрос. Преценихме, че не трябва да разсъждаваме върху нещо конкретно. Впуснахме се в мечти за космоса. Взехме под внимание характеристиките на парите в наши дни. Като средство за разплащане имат и положителни, и отрицателни страни. За изключително интересни сметнахме криптовалутите, които в последните 3-4 години нашумяха. Заедно с отбора стигнахме до извода, че концепцията ще се развива в бъдеще, но не и под формата, която е в момента.“

 


 

Сред основните занимания на Момчил в момента е подготовката за матурите. „Следя с интерес и за събития, свързани с бизнес, предприемачество и политика.  Те събират на едно място младежи, с които можеш да споделиш опит и да черпиш идеи. Включването в подобни мероприятия ме среща с хора, успели да осъществят мечтата си, която е като моята -  да създам собствен бизнес“, разказва Момчил.

 

В учебно-тренировъчна фирма Момчил е бил управител. „С класа се научихме да работим заедно, пренебрегнахме различията си и наблегнахме на всичко, което ни свързва. 

 

В името на общото благо трябва да правиш компромиси

Идеята беше да постигнем добър резултат като екип, а не като личности. Това ми помогна да надградя всичко, което съм постигнал досега. Научих се да не се фокусирам в малките детайли, а в общата картина“, категоричен е Момчил. 

 

В много и разнообразни инициативи се е включвал дванадесетокласникът. „Бях стажант в Испания. Тази практика промени живота ми. Освен забележителностите на страната успях да видя начина на комуникация между хората, какво е важно за тях. Осъзнах, че трябва по-често  да излизам от зоната на комфорт. 

 

Младежи от девет държави се събрахме по проект в Белгия. Събитието беше под наслов „Защо Европа има значение?“. Останах с положителни впечатления от пътуванията ми в чужбина. Доказваме, че 

 


 

българите сме перспективни, способни хора, такива, от които зависят нещата

Изпълняваме задачите си, като в повечето случаи ги преизпълняваме, правейки го с характер и по-различен начин на мислене. Това, че сме българи, не ни спира в начинанията ни. Напротив, всичко е в нашите ръце“, споделя младежът.

 

Изключително важно бе участието ми във варненското издание на ABLE Mentor, споделя Момчил. „Идеята на събитието е да успее да свърже участниците с ментори, които да им помогнат, да ги направляват и съветват. Цели да развива уменията за създаване, разработка и представяне на бизнес идеи. Не знаех с каква идея да кандидатствам. Имам страст към авиацията, затова реших проектът ми да е свързан със самолетите. След съвместна двумесечна работа спечелихме събитието заедно с ментора ми Ивелина Тодорова. От нея научих много ценни уроци. Проактивността й ме вдъхновява. Харесвам нейния нюх и доверие в хората. Впечатли ме с точността си. Надявам се някой ден да успея да сторя това, което тя направи за мен, защото голяма част от успехите си дължа на нея. Започнах да вярвам в идеите си. Намерих хора, които ми дадоха насоки да се включа и в други инициативи. Именно заради това участие станах стажант на летище Варна. Още на 17 години имах възможността да наблюдавам реална работна среда. Макар да мина време, с Ивелина продължаваме да работим заедно. Участието в подобни събития свързва хора и променя животи“, категоричен е Момчил. 

НАДЯВАМ СЕ НЯКОЙ ДЕН ДА УСПЕЯ ДА СТОРЯ ТОВА, което менторът ми Ивелина Тодорова(вдясно) направи за мен, защото голяма част от успехите си дължа на нея, категоричен е младежът.

 


Младежът иска да продължи да учи и да се развива в България. „Страната ми има още много какво да предложи - като възможности и като хора, от които да черпя опит. Чужбина е в плановете ми със сигурност, но на този етап не съм направил всичко възможно тук. Смятам да продължа развитието си в сферата на икономиката. Насочил съм се към дигиталните медии и връзките с обществеността. По този начин ще обогатя знанията, които съм придобил, и ще науча много нови интересни неща. 

 

Искам да се наложа с добро име в бизнеса. Ще се радвам след време да участвам в събития, но като лектор. Искам да съм част от развитието на семейството си и на обществото.

 

Човек трябва да има по-широк поглед, защото живеем в свързан свят. Никога не си сам, 

 

винаги има към кого да се обърнеш, 

винаги има някой, който да те подкрепи и да ти помогне. Стига ти сам да поискаш“, завършва Момчил. 

 

 

ИЛИЯНА МИТАКОВА

 

 

Четете още:

Защо две 10-годишни момичета от Варна не обичат лятната ваканция?

Даниел Луканов от школа „Европейски мост“ към ОДК: Всеки от нас е лидер

Милица Иванова от клуб „Касталия” към ОДК - Варна: Живея, за да пиша!

Александър Габровски от ОДК - Варна: Писането е рисуване с думи

Деница Русева от клуб „Касталия” към ОДК - Варна: Усетила съм всеки ред, който съм написала!

Радост Денева от школа „Европейски мост“ към ОДК: Винаги защитавам позицията си!

Денимир Неделчев от школа „Европейски мост“ към ОДК: Преоткривам себе си във всеки дебат!

Пламена Борисова от Варненската търговска гимназия: Учителите ни помагат да се изградим като личности

Коментари

Новини Варна