IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
11:14 | 17 януари 2020
Обновен: 14:51 | 20 април 2024

Храната е сред основните лекарства при настинка

Съвети на здравния инструктор Ники Суков за първа помощ при простуда

По материала работи: Слав Велев
Храната е сред основните лекарства при настинка

ЕЛИ МАРИНОВА

С идването на студеното време започват да ни спохождат настинки и респираторни неудобства. Какво правим най-често при първите симптоми? Гълтаме хапчета. Още по-зле – водим детето при личния лекар и в много случаи го натъпкваме с току-що изписания антибиотик, без това да е било наложително. Само защото ни е страх и предпочитаме да се презастраховаме. Има ли значение с какво се храним и какво още да направим, за да се излекуваме бързо от настинка, и как да действаме при първи симптоми на простудно заболяване? Това попитах здравния инструктор Ники Суков.

 

„Ще отстъпя крачка назад, за да кажа какво предполага и открива предпоставки за по-големи шансове за заболявания. Според една от теориите любимите на много хора млечни продукти помагат за развитието на бактериална среда в носоглътката. Образува се слуз след продължителна консумация на прясно мляко. С компромис киселото мляко не го разглеждаме. В това меко прохладно време бактериите си живеят в охолство. Като цяло консумацията на месо и преработени храни, силно солени или подсладени, повишават нивото на киселинност. Какво да правим, за да захранваме имунната система?“

 

Плодове, зеленчуци и мед

Според Ники Суков растителната храна с фибри е тази, съдържаща пребиотици. С нея ние си постиламе за един добър имунитет, годен да се справи с лошите бактерии. У нас имаме традиция да се ползват пчелни продукти – мед, прополис, прашец. Те също помагат да се справим с респираторните заболявания. Настинката сама по себе си не е нищо страшно. Нека се обърнем към хомеопатията и  добавките! Леката повишена температура се бори с неприятеля. Гореща вана, хранителни добавки, масаж, чесън, лук и праз, които се намират в изобилие в момента, могат да помогнат при първите симптоми на настиване. Не бива с лека ръка да се приемат лекарства, когато не е нужно. Защото след оздравяването трябва да се лекуваме и от последствията от лекарствата.

 

Резистентност към антибиотици

Самата фармацевтична индустрия признава, че неимоверно много са се увеличили хората, които са напълно резистентни към всякакви антибиотици. Една от причините за това е прекаляването с тях в ситуации, в които това не е било нужно. А какво се случва с този организъм, когато наистина има нужда антибиотикът да се намеси? Слава Богу, тепърва лекарите ще трябва да се откажат от изписването на антибиотици за щяло и нещяло. При хрема помага и промивка със солен разтвор. Има ги в аптеките, можем да си направим и сами. По този начин помагаме на лигавицата да се изсушава по-малко.

 

Природно лечение на синузит

За хората с хронични състояния, които имат например синузит, препоръчвам една малко по-сериозна процедура. С втечнен мед на водна баня се слагат по няколко пъти на ден капки в ноздрите. Прочистват синусите, аз лично съм се излекувал от синузит по този начин. Но трябва да се знае, че медът е много лют на усещане в носа, макар че на вкус е сладък. За няколко седмици, приеман по 3 пъти на ден, може да излекува човек.

 

Първи действия при настинка

Ако все пак сме се разболели, добре е да приемаме предимно проста храна, зеленчуков бульон. За сваляне на температурата препоръчвам оцетен компрес. Добре е да сложим няколко ката дрехи, вместо да губим време да затоплим стаята. Когато се изпотим, преобличаме се със сухи дрехи. Препоръчвам масаж и обтриване на цялото тяло.

 

Трите стълба на човешкия имунитет

Нека всеки човек да знае, че човешкият организъм има 3 колони на имунитета. Две от тях се градят при раждането. Първата посявка на естествени бактерии, които пазят организма, идва при раждането по естествен начин. Дава ги майката. Вторият стълб идва с кърменето – това са бактериите от майчината кърма. Все повече майки предпочитат да родят със секцио. Така че първите бактерии бебето получава от ръкавиците на лекаря. Ако се изгубят първите два източника на имунитет, няма какво да ги замести. Шансове за компенсиране на всичко няма. За щастие, ако сме прескочили тези два стълба, идва на помощ третият - живите истински храни, расли в почвата.

 

Шапка на главата

Не бива да се допуска преохлаждане на главата. Това важи особено за колоездачите, които не спират да се движат с велосипедите си и през зимата. Не случайно главата е един от най-кръвоснабдените органи. Не е издържано да се ходи гологлав през зимата. Шапката е препоръчителна, защото поддържа една постоянна температура, която запазва мозъка.  Да се върнем към родилното отделение и да си спомним, че на бебетата се слага задължително шапка. Не случайно проверяваме температурата, докосвайки челото.

 

 

Четете още: Не напълняваме от Коледа до Нова година, а обратно

Как да избегнем трупането на тлъстини по тялото си

Как да запазим костите си здрави

Защо със застудяването започва да ни се яде повече

Простата храна е в основата на борбата с детското затлъстяване

Как да постим с лекота

 

Тук може да прочетете още от съветите на Ники Суков.

Коментари

Новини Варна