IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
11:55 | 13 януари 2017
Обновен: 07:52 | 16 април 2024

Кристияна Кирилова: Варна – брегът на вдъхновението

Конкурс на медийна група Черно море за ученическо есе на тема "Защо да остана във Варна?"

По материала работи: Слав Велев
Кристияна Кирилова: Варна – брегът на вдъхновението

Бях едва 5-годишна, когато със семейството ми се преместихме да живеем във Варна. Цели дванайсет години изминаха от тогава, но атмосферата на града все още ми въздейства сякаш всеки ден го преоткривам. От първия си ден във Варна си казах: „Това е моят град!”. Беше любов от пръв поглед. Красиви улици, тихи алеи, фонтани, музеи (наличието им е важно за човек като мен, интересуващ се от историята), паметници на културата, приятни кафенета, превъзходни ресторанти... Всеки ден Варна е емоция-различна, нова, свежа.


Обичам града си, тук мина по-голямата част от детството ми, тук са най-скъпите на сърцето ми хора. Всяко кътче и пейка в Морската градина са ми познати. Изключително ми е приятно да се разхождам, без значение дали по центъра, в жилищния ми квартал или из парка, не само заради красивите гледки (които определено са много), но и заради така любимите спомени, които всяко местенце ми навява. Пораснах тук, превърнах се от малко дете в личност с изграден характер – Варна има специално място в сърцето ми.


В момента съм на тази възраст, деляща тийнейджърството от живота на самостоятелния възрастен човек, в която всеки ме пита за бъдещите ми планове за реализация, сфера, в която желая да се развивам. На този етап са и всички мои приятели, връстници. От малка съм си отговорила на този въпрос. Искам да уча туризъм по безброй лични причини: интерес към историята и различните култури, любов към пътешествията, афинитет към чуждите езици, желание и необходимост от постоянно общуване с хора. Когато споделя, това получавам толкова различни мнения и отзиви, колкото са хората, с които дискутирам по темата. За мен не е водещ финансовият аспект, дали и колко доходна ще бъде професията ми. Истински важното е да обичам това, което правя, за да имам мотивация и стремеж да се развивам и да научавам още и още нови неща. Именно туризмът е една жива и мобилна материя, непрестанно развиваща се. Човек в тази сфера може да се чувства пълноценно активен и ползотворен, а аз определено не съм от хората, които дълго се задържат на едно място или извършват еднообразна дейност.


В този сектор от световното и национално стопанство гр. Варна категорично представлява много благоприятна почва за покълване и развитие на една стабилна, устойчива система, съчетаваща различни видове туризъм, която може да бъде изключително печеливша и водеща за разрастването и популяризирането на града. Градът ни се отличава с богата и интересна история, бележеща началото си далеч в миналото, още преди древния Одесос. Различни народи, минавали през него, са оставили своите следи и са допринесли за съвременния колорит на градската култура. Като черноморски курорт областта се слави с дългогодишни традиции в спа, спортния и културния туризъм. Градът дава възможност за качествена почивка, отдих и релакс, съчетани с придобиване на нови знания и преживявания, вдигащи адреналина.


Варненският регион притежава една особена енергия, привличаща и омагьосваща. На територията на гр. Варна са разположени и много интересни забележителности, открити са находки, които са значими и повлияват световната история като варненския халколитен некропол, в който е намерено и най-старото обработено злато в света. Още по-обнадеждаващ е фактът, че варненските археолози и историци тепърва имат много работа по вече открити обекти и реалната възможност да откриват нови такива.


Безспорно градът ни има голям потенциал за развитие в сферата на туризма. Това е основният ми стимул да остана тук.
Не е за пренебрегване и начина, по който човек се чувства далеч от семейството, приятелите, родината. Много по-лесно е да учиш и да работиш в позната среда и спокойна обстановка. Искам да остана във Варна, защото като един от големите български градове, тя ми предоставя безброй възможности за развитие. Разбира се, хубаво е да се пътува, да се види напредъка на другите страни, да се почерпи от техния опит, но никога не трябва да забравяме от къде сме тръгнали и пътят обратно. Предпочитам да ми бъде трудно и с големи усилия да постигна това, което желая, но това да се случи в България и чрез труда си да подпомогна града, да видя резултата от това, което правя, отколкото да работя за чужди интереси в друга държава. Ако всички млади хора са на мнение, че в чужбина могат по-успешно да се реализират и да печелят повече, кой ще остане тук? 


В днешно време държавата и градът ни имат нужда от амбицирани и можещи, интелигентни млади хора, за да вървим напред. Нуждаем се от иновации, свежи идеи, за чието осъществяване да има кой да се бори.  Оставайки тук, ще мога да си проправям път към желаното от мен бъдеще в любимия ми град, всеки ден да виждам важните за мен хора, с които да си помагаме и подкрепяме, а вечер да се прибирам в собствения си дом с вдъхновяващата морска гледка. 


Обичам града си и избора ми е да остана на всяка цена, да знам, че съм допринесла за просперитета му и да живея в спокойствие и духовен мир – тук – във Варна!
 

Кристияна Боянова Кирилова, 17 години
Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” – гр. Варна, XI Б клас
ЛК „Касталия” При ЦПЛР-ОДК, гр.Варна


Четете още:

Илиян Кънчев: Защо да остана във Варна?


Десислава Цолова: Защо да остана във Варна?

 

Миглена Танчева: Защо да остана във Варна?
 

 

Десислава Василева: Защо да остана във Варна?

 

 

Станислава Иванова: Защо да остана тук? Нямам развитие тук!

 

 

Иванна Иванова: Защо да остана във Варна?

 

Камелия Панайотова: Защо да остана във Варна?

Коментари

Новини Варна