IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
12:15 | 25 април 2017
Обновен: 11:10 | 17 април 2024

Емил Радев: Време е да се сложи край на дискриминационния мониторингов механизъм

По материала работи: Борис Проданов
Емил Радев: Време е да се сложи край на дискриминационния мониторингов механизъм

В Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент днес се проведе обсъждането на доклада на ЕК относно напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Това написа в профила си във Фейсбук евродепутатът от Варна Емил Радев.

 

Всички представители в Европейския парламент, които взеха участие в дебата изказаха мнение, че на механизма трябва да се сложи край. Радвам се че българската делегация е единна по този въпрос и ясно изрази мнение за прекратяване на механизма. Като български представител заявих, че докладите не трябва да се четат като мантра - отправените в тях препоръки не са систематични и дори често си противоречат. Фактът, че само пет души в Европейската комисия, от които само двама на пълен работен ден, повечето без юридическо образование или професионален опит в съдебната система или правоохранителните органи, следят реформите в България и Румъния и пишат докладите. Реформи се извършват и ще продължават да се извършват в България не защото някой в Брюксел така казва, а защото това е залегнало в правителствени програми и се иска от самото гражданско общество, се споменава още в поста.

 

Механизмът е дискриминационен, защото се прилага само за две държави-членки, въпреки че всички знаем, че корупция съществува в целия Европейския съюз. Използва се единствено за политически цели - пречи на членството на България и Румъния в Шенген без да е част от критериите за членство. Затова механизмът за сътрудничество и проверка трябва да бъде премахнат колкото се може по-бързо и заменен с общоевропейски механизъм за демокрация, въз основата на обективни и еднаквоприложими критерии за всички.

 

Зададох въпрос на представителите на Европейската комисия колко струва механизмът и изготвянето на докладите на европейския данъкоплатец (заплати на експертите, външни проучвания, външни консултанти, командировъчни и т.н.) за последните десет години. За съжаление комисията прикрива тази информация, а обществото следва да е информирано за милионите които се харчат за този неефективен механизъм, завършва Емил Радев.

 

Още по темата: Емил Радев: Нелогично е България да е вън от Шенген, след като пази външните европейски граници

Коментари

Новини Варна