IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
08:40 | 7 септември 2021
Обновен: 12:28 | 19 април 2024

Не щеш да се броиш, ще се бръкнеш – 160 лева. Стартира преброяването у нас

10 дни ще работи електронната система

По материала работи: Слав Велев
Не щеш да се броиш, ще се бръкнеш – 160 лева. Стартира преброяването у нас

От полунощ е отворена електронната система за националното преброяване. Всеки български гражданин ще има възможността да се регистрира онлайн. Системата ще работи до 17 септември, а след това ще започне и стандартното посещение по домовете от преброители, припомня Bulgaria ON AIR.

10 дни ще работи електронната система за преброяване. След това навсякъде ще тръгнат и преброители, които да посетят всички останали хора.

Константин Илиев вече е преминал обучението за преброител. Обяснява, че по-лесният вариант и за хората, и за преброителите е, това да стане по електронен път.

"Ще е по-лесно, когато те са се регистрирали по електронен път, когато аз получа този код, на практика все едно съм направил цялото преброяване", обясни Константин Илиев.

Ако хората отсъстват от жилището, те могат да запишат своя код на информационната табелка, която преброителят ще остави на вратата им. Там ще е записан и неговият телефон, за да се свържат.

"Ако някой желае да си запази личната информация, да не му бъде нарушавано спокойствието, може съвсем спокойно да се преброи онлайн", допълва Илиев.

Попълването на електронната карта става чрез регистрация на един член от домакинството. А освен за живеещите на адреса, в картата се попълва важна информация и за жилището.

"Информацията за жилището се отнася до комунално-битовата осигуреност на жилището, водопровод, канализация, баня, тоалетна. Имаме въпроси, свързани с енергийната ефективност, дали ползва възобновяеми източници, дали е изолирано жилището. Има въпроси с каква енергия се отопляваме, готвим, затопляме вода", поясни директорът на "Демографска и социална статистика" в НСИ, Магдалена Костова.

Освен стандартните въпроси за всеки член от семейството, има и допълнителни, които уточняват дали хората пътуват до училище, или работно място.

"Информацията от преброяването е изключително ценна, защото за много от данните, които събираме няма друг източник. Целта му не е само да установи колко хора пребивават на територията на страната, или колко жилища има. Важно е да научим какви сме и как живеем, при какви условия", посочи още Костова.

Преброяването е задължително. 160 лева е глобата за отказалите да бъдат преброени.

Повече вижте в репортажа

Коментари

Новини Варна