IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:15 | 15 декември 2021
Обновен: 16:48 | 25 април 2024

ЕЦТП: Сарафов си противоречи по разследването за катастрофата на АМ "Струма"

Европейският център за транспортни политики настоява за пълноценен подход при разследването на обстоятелствата, довели до инцидента

По материала работи: Слав Велев
ЕЦТП: Сарафов си противоречи по разследването за катастрофата на АМ "Струма"

Европейският център за транспортни политики изразява силно притеснение от последното изявление на заместник главния прокурор и началник на Националната следствена служба Борислав Сарафов във връзка с разследването на тежката катастрофа със северномакедонски автобус на АМ "Струма" с 45 жертви.

Според изявлението на Сарафов по БНТ на 14 декември 2021 г. "скоростта е била по-скоро несъобразена и по всяка вероятност е надхвърляла 90 км/ч. Това означава, че може и да е имало манипулация на превозното средство, тъй като повечето пътнически автобуси имат технически ограничения да не прехвърлят определена скорост. Като цяло изискванията към един професионален водач на автобус са по-завишени, отколкото за всеки един водач. Затова е необходимо и скоростта да е била съобразена в онзи момент, независимо от маркировката от пътните условия. Да, възможно е пътната маркировка да не е отговаряла и тя очевидно не отговоря на изискванията, но няма никаква причинно-следствена връзка между катастрофата и лошата маркировка. Тя предполага шофьорът да бъде по-внимателен и да шофира със съобразена скорост", заяви Сарафов.

Това противоречи до голяма степен на негово изявление от 25 ноември 2021 година, в което казва: "Към момента организацията на движението в посочения участък е зле организирана. Тази мантинела, първоначално, на която се е нанизал автобусът, не само не е полезна, а опасна за движението. Всъщност тя е способствала за настъпването на инцидента. Тези обстоятелства също ще бъдат изследвани от нас. Дали, ако е имало човешка грешка, тя е била улеснена и за нея е способствала лоша организация, лоша сигнализация, лоша маркировка и лоша организация на движението", обяви тогава Сарафов.

ЕЦТП настоява при разследването да се вземат под внимание всички аспекти, касаещи движението по пътя, като не се игнорира фактът, че всеки водач се ориентира и формира поведението си и според указателните табели, маркировката, вида и състоянието на инфраструктурата. Което без съмнение означава, че те също са фактор, включително при настъпването на пътно-транспортно произшествие.

Припомняме, че в същия ден, 25 ноември 2021 година, главният прокурор разпореди на Върховната административна прокуратура да възложи извършването на проверка по реда на надзора за законност на пътната маркировка и пътната сигнализация на магистралите и първокласните пътища на територията на цялата страна. Разпореждането бе именно по повод констатациите за състоянието на инфраструктурата на мястото на инцидента.

Настояваме по принцип да отпадне понятието "несъобразена скорост", защото то няма ясно измерими параметри, които биха могли да станат фактическа част от едно справедливо разследване. За илюстрация ще дадем примери и ще зададем логични въпроси - Ако водачът на автобуса се е движил със скорост от 91 км в час, това означава ли, че скоростта му е била "несъобразена" и, че това е единствената причина за инцидента? А ако скоростта му е била 89 км в час какъв е изводът? Във втория случай движил ли се е със "съобразена" скорост и ако да, то тогава какво е съпричастно за възникване на инцидента?

Надяваме се, че поставените от нас въпроси ще спомогнат за справедливо разследване, както и за формиране на експертни изводи, които да бъдат полезни за избягване на бъдещи подобни трагедии.

Коментари

Новини Варна